Nagy valószínűséggel egy Munkácsy-kép került elő

Évekkel ezelőtt veszett nyoma a festménynek, amelyet a vámosok egy légipostán érkezett küldeményben foglaltak le még július elején, de csak most jelentették ezt be. Nagy valószínűséggel egy Munkácsy-kép került elő. A szakértői vizsgálatok szerint a Naplemente című, festményt találták meg az Egyesült Államokból érkező küldeményben.

A vám- és pénzügyőrség szóvivője elmondta: szakértők vizsgálják, hogy a kép valóban a sajtóhírek szerinti 90 éve, az első világháború idején nyoma veszett festmény-e.

Ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, kulturális javakra elkövetett csempészet miatt. A vámosok szóvivője szerint rendelkeznek információkkal a küldemény amerikai feladójáról, és a magyar címzettjéről, de erről nem kívánt részleteket elárulni. Csak annyit mondott, hogy vizsgálják a küldőnek milyen kapcsolata van Magyarországgal.

Tisztázni szeretnék, hogy a kép hogyan került a címzetthez, kik voltak korábban a tulajdonosai, illetve mi lett volna a további sorsa. Mint mondta, azt sem tudják, hogy hol volt a kép, egy pincében porosodott, vagy egy magángyűjtemény része volt.

A festmény megtalálásával kapcsolatban azt mondta: egy csomagban érkezett a Ferihegyi vámhivatalhoz, a pénzügyőr kockázatelemzés során döntött úgy, hogy megvizsgálja a küldeményt. A 66x99 centiméteres, keret nélküli, viszonylag jó állapotban levő, 1.500 dollár értékre megjelölt festményen a pénzügyőrnek feltűnt a bal alsó sarokban látható Munkácsy aláírás, így a helyszínre szakértőt hívtak, aki előzetesen megerősítette, hogy Munkácsy-képről van szó.

Sipos Jenő arra a kérdésre, hogy miért csak most hozták a nyilvánosságra a történteket, azt mondta: a festményt eddig vizsgálták.

A kép további sorsával kapcsolatban azt mondta, az egy darabig a Magyar Nemzeti Galériában marad vizsgálatok miatt, hogy az eredetét pontosan megállapítsák. A vámosok lefoglalták, a vizsgálatok után ők őrzik majd. Szakértőkkel egyeztetnek arról, hogyan kell tárolni a festményt. 

A Magyar Nemzeti Galériában tartott sajtótájékoztatón megmutatták a képet, és megjelent Pákh Imre műgyűjtő is, aki 35 Munkácsy-kép tulajdonosa.

Pákh úgy nyilatkozott: bár ő nem szakértő, de ő vitatja, hogy Munkácsy Mihály festette volna a képet. Indokként azt mondta, hogy számára nem ezt sugallja a kép, emellett túl sötétnek is tartja.

Pákh közlése szerint a festményt felajánlották neki megvételre: fél évvel ezelőtt egy amerikai képkereskedő ismerőse mutatott neki róla egy fotót, de már akkor sem tetszett neki, így addig nem jutottak el, hogy pénzről beszéljenek.

Hozzátette, ha mégis Munkácsy-képről van szó, az értéke nem éri el a sajtóban megjelent 100 millió forintot, szerinte egy aukción 50 millió forintért kelne el.

A festmény eredetét illetően úgy fogalmazott "fel van adva a lecke a művészettörténészeknek". Arra a sajtóban megjelent verzióra, miszerint korábban a gróf Andrássy család tulajdona volt, azt mondta, az Andrássy-gyűjteményről fotók készültek, így ez visszakövethető.

(MTI)


Sipos Jenő, a VPOP szóvivője mutatja be Munkácsy Naplemente című alkotását
Sipos Jenő, a VPOP szóvivője mutatja be Munkácsy Naplemente című alkotását
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.