Fegyveres védelmet kap az Abu Graibot leleplező tanú

Rettegésben él az Abu Graib-i botrány kirobbantója, akinek nevét saját minisztere kotyogta ki.

- Esőköpeny lógott az ajtó helyén, mondtam is a szobatársamnak, hogy benyúlhatnak, és egy hang nélkül elvághatják a torkomat. A támaszponton senki sem tudta volna meg, mi történt. Nagyon féltem - nyilatkozta a BBC-nek Joe Darby, aki nélkül talán sosem derült volna ki, mi történt 2003 őszén a Bagdad melletti Abu Graib börtönben. Az egykori tartalékos katonai rendész azóta leszerelt, és családjával másik városba költözött, de a múlt tovább kísérti. Leginkább az iraki foglyok bántalmazásáért tíz évre ítélt Charles Graner kiszabadulásától tart. Volt katonatársa a tárgyalás alatt végig jéghideg, gyűlöletet sugárzó tekintettel meredt rá.

Darby annak idején Granertől kapta az iraki fotókat tartalmazó CD-t. A felvételek zöme Bagdad és Hillah utcáin készült, ám köztük voltak a hírhedt börtönképek is. A katona három hétig töprengett, mielőtt a bizonyítékkal feljebbvalójához fordult. Névtelenséget ígértek neki, azt hitte, sosem derül ki a személyazonossága. Hamarosan el is helyezték Granerék közeléből, ám legnagyobb megdöbbenésére Donald Rumsfeld védelmi miniszter egy tévéműsorban megmondta, kitől kapták a képeket. A vele szolgáló katonák zöme helyeselte, amit tett, otthon azonban más volt a helyzet. A rendészalakulat több tagja a pennsylvaniai Uniontownban élt és börtönőrként együtt is dolgozott. Darby felesége nővéréhez menekült. Azt a házat is telefirkálták gyűlölködő graffitivel. A helybéliek zöme csak azt látta, hogy földijeik Darby miatt kerültek börtönbe.

Amikor hazatért Irakból, a katona hat hónapon át fegyveres védelmet kapott. Végül el is kellett költöznie Uniontownból, most új helyen él, ő és felesége is új munkát keresett. A hadseregtől leszerelt, jóllehet meg van róla győződve, hogy tisztességes katonához méltón cselekedett, amikor nem hallgatta el a tudomására jutott bűncselekményt. Rumsfeld levélben magyarázkodott, hogy nem rossz szándékból mondta ki a nevét, ő csak dicsérni akarta. Joe Darby azonban, akinek csak most járt le titoktartási kötelezettsége, nem hiszi, hogy a miniszter ne tudott volna a koronatanú védettségéről. - Nem gondolom, hogy véletlenül csúszott ki a száján a nevem, a sajtófellépéseit elég alaposan megtervezték - mondta egyik legelső interjújában.

A Pentagon nem tudja iratokkal bizonyítani, hová lett 190 ezer, az iraki biztonsági erőknek szánt lőfegyver, közte 110 ezer AK-47-es gépkarabély. Az amerikai számvevőszék 135 ezer golyóálló mellény és 115 ezer sisak sorsát is vizsgálja. Ez nem az első ilyen eset, tavaly ősszel egy hasonló jelentés szintén több százezer lőfegyver "eltűnését" állapította meg. Az USA eddig 19,2 milliárd dollárért adott fegyvert és kiképzést az iraki erőknek, és a védelmi tárca most újabb kétmilliárdot kér.

Caroline Kennedy 2005-ben egy díjátadón. Tokióban nem lenne könnyű dolga
Joe Dardy 2005-ben Caroline Kennedytől és Ted Kennedy szenátortól veszi át a John F. Kennnedy Profile of Courage díjat a bátorságáért
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.