Kádár, Kármán, Zsanett - sorban állás

A rendőrség és az ügyészség állítja: nekik minden ügy egyforma. A politikailag pikáns bűnesetek tisztázása azonban a laikusok számára olykor megmagyarázhatatlanul sokáig tart. A politikát és a közvéleményt leginkább foglalkoztató ügyekben a nyomozók alaposabbak, netán óvatosabbak? Vagy a közvélemény türelmetlenebb?

- A Budapesti Nyomozó Ügyészség helyt adott az állítása szerint rendőrök által megerőszakolt lány, E. Zsanett ügyvédje, Tuza Péter indítványának, és új szakértőt rendelt ki a nemi erőszakra utaló sérülések vizsgálatára - közölte tegnap Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az ügyészség azt a szakértőt rendelte ki az újabb vizsgálatra, akivel előzőleg Tuza "véleményeztette" az ügyészségi szakértő szakvéleményét.

Az orvos szakértőknek arra a kérdésre kell választ adniuk, hogy E. Zsanett sérülései az állítólagos nemi erőszak napján keletkeztek-e. Az ügyészség szakértője szerint korábban, E. Zsanett családtagjai szerint nem. Tuza ezért az ő tanúkihallgatásukat is kezdeményezte, amit a nyomozóügyészség elutasított. Az ügyvéd ezt megpanaszolta, aminek a Fővárosi Főügyészség helyt adott, és E. Zsanett három hozzátartozójának kihallgatására utasította az ügyészségi nyomozókat. Tuza korábban azt is kérte, vizsgáltassák meg DNS-szakértővel E. Zsanett vendéghaját. Ugyanis a lánynak egy hónappal a gyanú szerinti megerőszakolása után jutott eszébe, hogy a kérdéses napon vendéghajat viselt, s hogy az ügyészségi szakértők vélhetően ezért nem találtak tőle származó DNS-nyomokat a rendőrök autójában. A nyomozóügyészség elutasította az indítványt, arra hivatkozva, hogy a vendéghajnak nincs hajhagymája, következésképpen DNS-vizsgálatra alkalmatlan. Tuza panaszát a Fővárosi Főügyészség is elutasította, elrendelte ugyanakkor a vendéghaj nyomszakértői vizsgálatát. Az orvos szakértőnek augusztus 25-ig kell jelentést tennie, így szeptemberben zárulhat le a nyomozás. Azt viszont még nem tudni, mikor zárják le a Kármán Irén újságíró bántalmazóinak felkutatására június 22-én indított eljárást. Kármán Irént, aki a '90-es évek olajügyeiről írt könyvet, június 22-én állítása szerint ismeretlenek megtámadták pesterzsébeti otthona közelében, autójukba kényszerítették, megkötözték, majd fél órával később a Duna budai oldalán, a Lágymányosi és a Petőfi híd között kidobták az autóból. A rendőrség az orvos és más szakértők véleménye, valamint a nyomozás adatai alapján nemrég kijelentette: állítólagos elrablásától számított 24 órán belül valaki kétségtelen bántalmazta Kármán Irént, de nem úgy, nem ott és nem akkor, ahogy azt az újságírónő elmondta.

Az állítólagos támadás helyszíne közelében lévő biztonsági kamerák felvételei bizonyítják - állítja a rendőrség -, hogy az újságírónő által megadott időben és helyen senkit nem támadtak meg. A gyenge minőségű felvételekről a nyomozók úgy fogalmaznak: a képeken látható hölgy, nem lehet más, csak ő. Kármán azonban határozottan állítja, nem ő látható a képeken.

Az viszont kiderült, hogy Kármán Irént valóban rendesen megkötözték, s nem csak gyanúsan laza hurokkal, mint korábban felvetődött.

A rendőrség - ha csak az lenne a kérdés, elhurcolták-e Kármán Irént Pesterzsébetről, és kidobták-e a Duna-parton - már lezárta volna a nyomozást. Csakhogy az újságírónőt valaki, valamikor, valamiért tényleg megverte. Életveszélyes sérüléseket okozott neki. Emiatt pedig nyomozni kell. Újabb szakértőket hallgatnak ki, tanúkat keresnek.

Megtámadása után Kármán Irén írói, blogírói munkáságával hozta összefüggésbe a történteket. Kezdetben az olajos alvilágra gyanakodott, majd azokra, akiknek az érdekeit sérthetné egy volt rendőrtiszttel közösen a '90-es évek elején a védelmi zsaroló bandák felszámolására felállított Cattani-kommandóról készítendő játékfilmje. Egyelőre egyik verzió sem látszik megalapozottnak.

Hasonlóképpen sok a bizonytalanság Kádár János néhai állampárti vezető sírjának feldúlása, csontjainak és felesége urnájának ellopása ügyében. A nyomozás jelen állása szerint ez az ügy minden bizonnyal a rendőrség megoldatlan eseteinek a számát gyarapítja majd. A május 3-án (a bűncselekmény felfedezésének másnapján), külön ennek a bűnténynek a felderítésére felállított nyomozócsoport száznál is több tanút hallgatott ki, de nem jutott közelebb a megoldáshoz. A síron találtak néhány azonosítatlan DNS-nyomot, amely lehetséges, hogy a tettesektől származik.

A rendőrség meglepve fogadta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerzői tényként közlik, hogy Kádár csontjait külföldön értékesítették, s három sírásó végezte el a kegyeletsértő barbár munkát. Bodnár Zsolt, a főkapitány bűnügyi helyettese szerint a nyomozás egyetlen adata sem támasztja alá az efféle híreket.

E három bűnügy a közvéleményt leginkább foglalkoztató esetek sorában kitüntetett helyen szerepel. Korántsem véletlenül. Röviddel E. Zsanett állítólagos megerőszakolása után a kormányfő menesztette az országos és a budapesti rendőrfőkapitányt, s távozott posztjáról a Rendészeti Biztonsági Szolgálat első embere is. Kármán Irén állítólagos elrablása után újra az érdeklődés középpontjába kerültek az egykori olajügyek, s újra felvetődött egy sokak által feledni vágyott kérdés: a politikai elit, a pártok és holdudvaruk részesültek-e az illegális olajkereskedelem adózatlan milliárdjaiból? Kádár sírjának kifosztása pedig még az állampárti vezető egykori ellenfeleiben is megütközést keltett.

E nagy érdeklődéssel kísért nyomozásokban a hatóságok azonban még messze nem merítették ki a rendelkezésükre álló nyomozati időt. S bár van, amelyik már lezárható lenne, érthető, ha a hatóságok - éppen a nagy politikai és sajtóérdeklődés miatt - óvatosak, mindent túlbiztosítanak, és nyilvánvaló dolgok igazolására is szakértőt rendelnek ki.

Júliusban számos erdőtűz pusztított országszerte. Több esetben - így a főváros XV. kerületének szélén elterülő erdő nagy részét megsemmisítő tűzvész után is - felvetődött a szándékos gyújtogatás és a vétkes gondatlanság gyanúja is. Eddig azonban egyetlen esetben sem sikerült a gyújtogatókat elfogni.

Kádár sírjának megrongálóit külön nyomozócsoport keresi - eddig eredménytelenül
Kádár sírjának megrongálóit külön nyomozócsoport keresi - eddig eredménytelenül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.