Megegyezés a gazdákkal

Megszületett a megegyezés az agrártárca vezetése és a demonstráló gazdák képviselői között a fagykárenyhítés részleteiről tegnap Nyíregyházán.

Tavasszal a fagy 32 ezer hektár gyümölcsösben és több ezer hektár szántóban 14,5 milliárdos kárt okozott: 14 ezer termelő jelentett fagykárt. A gazdák július végén háromnapos félpályás útlezárással tiltakoztak Szabolcsban, mert szerintük a kormány és a tárca semmit nem tett a kártalanításukért. A Gazdakörök Országos Szövetsége petíciót fogalmazott meg: azt kérték, hogy az elfagyott ültetvényeket nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területté, a kormány további milliárdokkal egészítse ki a kárenyhítési alapot, engedjék el a gazdák járulékfizetési kötelezettségét, s utaljanak ki gyorssegélyt a gazdáknak.

Ilyen előzmények után született meg a tegnapi megállapodás, amelyről Gráf József miniszter elmondta: a legfontosabb, anyagi természetű kérdésekben megegyeztek. A gazdák állami és FVM-forrásból 9-10 milliárd forintos támogatást kapnak, amely a nemzeti kárenyhítési alap ötmilliárd forinttal való állami kiegészítéséből, a kamattámogatásokból és a lehetséges uniós forrásokból tevődik öszsze. Csak azok részesülnek támogatásban, akik beléptek a nemzeti kárenyhítési alapba. A tárca viszont engedett abban, hogy kárenyhítésben részesülhetnek azok a károsultak is, akik belterületi ültetvényen gazdálkodnak - igaz, csak azok, akik legalább ezer négyzetméteres területtel rendelkeznek. A támogatási előlegeket legkésőbb október 15-ig kifizetik. Hozzátette: tudják, mindez a kiesett jövedelmet nem pótolja, de legalább sikerül életben tartani Szabolcsban az ágazatot. A támogatás döntő részét ugyanis szabolcsi gazdák kapják.

Jakab Ferenc, a demonstrációs bizottság vezetője azt mondta: csak részben elégedettek, mert nem teljesült az egyik legfontosabb követelésük: nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területté a megyét. Nem sikerült elérni, hogy azok is kapjanak támogatást, akik nem léptek be a kárenyhítési alapba. A miniszterrel egyetértve hozzátette: a 9-10 milliárdos támogatás talán elég lesz arra, hogy életben tartsák a gazdálkodást. A megállapodás részleteit később dolgozzák ki, s azt követően írják alá.

Benedek Fülöp államtitkár és Gráf József miniszter Nyíregyházán: kilenc-tízmilliárd forint érkezik
Benedek Fülöp államtitkár és Gráf József miniszter Nyíregyházán: kilenc-tízmilliárd forint érkezik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.