Sokallják a gazdák a biztosítási díjakat

A magasnak ítélt díjak miatt jellemzően nem nagyon kapkodnak a hazai agráriumban az üzleti biztosítók mezőgazdasági termékei iránt. Nagyobb érdeklődés akkor volt, amikor még támogatta az állam az effajta biztosítást. Ma a mostanihoz hasonló krízishelyzet késztet a szokásosnál többeket arra, hogy bebiztosítsák terményeiket.

Kárenyhítési alapra sem volna igazán szükségük a gazdáknak: az óvatosabbak, az előrelátóbbak és tehetősebbek saját erejükből is enyhíthették a sok esetben katasztrofálisnak mondható terméskiesésből fakadó bevételelmaradásukat. Szinte mindegyik hazai biztosító kínál ugyanis mezőgazdasági biztosításokat: ezek a fagykárokra és az aszályra egyaránt védelmet nyújthatnak. Igaz, ezt a fajta biztosítást 2004 óta már nem támogatja az állam - azóta csökken is az ilyen kötvények részesedése a teljes piacon.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint nem nagyon kapkodnak a termelők a lehetőségek után. A vagyonbiztosításokból származó díjbevétel folyamatos emelkedése ellenére ugyanis stagnál a mezőgazdasági ágazatból szedett összeg. A vagyonbiztosításokon belül alig két százalékot jelentett (2005-ben a rendelkezésre álló utolsó adat szerint) a mezőgazdasági biztosítások díjbevétele: a 7,6 milliárd forint eltörpül a vagyonágazatban összesen beszedett majdnem 400 milliárd mellett - de még inkább elhanyagolhatónak tűnik az agrárágazat 2005-ös, majdnem ezermilliárd forintos termelési értékével összevetve.

A gazdáknak egyszerűen nincs pénzük az üzleti biztosításra - hangsúlyozták egybehangzóan az Allianznál és a Generalinál is. A termék után sokan érdeklődnének ugyan, ám sok esetben erre egyszerűen már nincs anyagi fedezetük. Turán Tamás, a Generali mezőgazdasági szakértője szerint a gazdák biztosítottságát nagyban elősegítené az állami támogatás újbóli bevezetése. Ezzel lényegében egybehangzó véleményen voltak az Allianznál is.

Az üzleti biztosítások mindenesetre nem mondhatók olcsónak. A megkapott adatok szerint például egyhektárnyi alma éves biztosítási díja "teljes körű védelem" esetén - azaz fagy-, jég- és viharkárra vonatkozóan - 280-300 ezer forint között mozog. A körte esetében ez 180-200 ezer forint között szóródhat. Ebben még nincs benne az aszálykár - ezt külön díjért lehet biztosítani.

A biztosítók azt mondják: a magas költségek ellenére egy tragikusnak számító szezon után jelentősen nő az érdeklődés. A tavasz eleje óta ugyanis több mezőgazdasági termelő kereste fel a társaságokat.

Elfagyott diófa levelei. A legtöbben inkább a kockázatot vállalják
Elfagyott diófa levelei. A legtöbben inkább a kockázatot vállalják
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.