Nem értik

Ha jön a fagy, vagy netán a jégverés, arra ma Magyarországon biztosítást lehet kötni. De kevesen kötnek. Tegnap a felelős magyar agrárminiszter és a gazdák egy részét képviselő gazdakör felelős vezetője felelős nyilatkozatában egybehangzóan jelentette ki, hogy az elemi károk utáni kártérítés annak jár, aki a kárenyhítési hozzájárulást maga is megfizette. Mi most már meg sem próbálkozunk elgondolkozni azon, ugyan, melyik gazdasági ágazat az, amelyben úgy általában és automatikusan jár mindenféle kárenyhítés, vizsgáljuk inkább a történet üzleti, vagy netán gazdaságpolitikai hátterét. A tegnapi tárgyalások egyik legfőbb vitapontja az volt, hogy az úgynevezett zártkerti, belterületi termőterületeken bekövetkező kár után jár-e állami kártérítés vagy sem, esetleg kaphassanak az állami kalapból azok is, akik az égvilágon semmiféle saját kockázatvállalásra nem voltak hajlandóak.

Tapasztalt krónikás ilyenkor felveszi a telefont, felhívja a megbízható biztosítási szakértőt, ugyan, hogy is van ez. Aztán kiderül, hogy évek óta létezik mindenféle nagy értékű ültetvényre és kertészeti területre kialakított biztosítási konstrukció, csak kevesen élnek vele. Számokat is hallunk, amelyek kissé meglepnek bennünket, hiszen ha valaki egy önmagában vagy tízmilliót érő ingatlant birtokol, és azt bebiztosítja ablaktörésre, villámcsapásra, betörésre, és még ki tudja, mire, akkor a kertben álló hatvan almafára nyolc százalék többlettel köthet éppen olyan biztosítást, mint magára a lakóingatlanra. Ezzel az adattal indítja útjára a tudósítót a szakmabeli, hozzátéve: a ma sokat emlegetett kockázatmegosztásnak rengeteg törvényes formája van, speciel uniós forrásból közvetlen támogatást ehhez adni nem lehet. Magyarán: az almást legfeljebb üzleti alapon lehet mentesíteni a természeti csapások okozta károktól, az államnak ebben a történetben meglehetősen csekély szerep jut.

S e ponton ragadjuk meg - mint Mikszáth írta - "farka felől gondjaink macskáját", és azon gondolkodjunk el, miképp lehetséges az, hogy egy uniós jogszabályokat állítólag tökéletesen értő gazdatársadalom, annak érdekképviseletei, és mindahányan, kik ebben a mai lecsóban főnek, képtelenek hosszú évek óta valódi összefogásra. Legfeljebb a traktort viszik ki az útra, hátha a tévében bemutatott érdekképviselő nekik is kierőszakol valamit. Mondjon a népszerű agrárminiszter bármit is, amíg a gazdák a vonatkozó jogszabályokat, lehetőségeket ésszel fel nem érik és mérik, addig marad az a siralmas látvány száz traktorral meg fellobogózott terepjáróval az utak szélén.

Márpedig a fagy ellen ez semmit sem ér.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.