A Nagy Testvér törvényesen hallgat le

A telefontársaságok nyomására a Fehér Ház legalizálta a titkos lehallgatási programot.

Az amerikai kormány a következő fél évben teljesen törvényesen hallgathatja le saját állampolgárai külföldre irányuló telefonbeszélgetéseit, és beleolvashat elektronikus levelezésükbe is. Az erről szóló jogszabályt a most kezdődött nyári szünet előtt rohamtempóban fogadta el a kongresszus, és George W. Bush gyakorlatilag azonnali aláírásával a törvény már hatályba is lépett. Az új, egyelőre csak hat hónapig alkalmazható eljárás kivonja az 1978-ban direkt erre létesített különleges bíróság hatásköre alól a lehallgatások engedélyezését, és azt az igazságügyi miniszterre, illetve a nemzeti hírszerzési igazgatóra bízza. A Fehér Ház szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a cél nem az amerikaiak, hanem a terrorizmussal gyanúsított külföldiek megfigyelése.

A Bush-kormányzat 2001. szeptember 11-e után egyszerűen figyelmen kívül hagyta a lehallgatások addigi törvényi szabályozását. Ezzel bírálói szerint törvényszegést követett el, míg védelmezői azzal érveltek, hogy az elnöknek háború idején joga és kötelessége minden eszközzel védeni az amerikaiak életét. A botrány 2005 decemberében, a New York Times jóvoltából pattant ki. A Fehér Ház akkor arra hivatkozott, hogy a nehézkes engedélyeztetési procedúra akadályozza az operatív terrorelhárítást. Jogvédők ellenben felhívták rá a figyelmet, hogy 72 óráig a régi rendszerben is le lehetett hallgatni a telefonokat, legfeljebb utólag kellett bírói engedélyt kérni.

Az év elején a lehallgatási bíróság egy ítéletében megerősítette saját illetékességét. Válaszul a hatóságok óriási mennyiségű kérelemmel árasztották el a mindössze tizenegy tagú, az igazságügyi minisztérium épületében működő testületet. Demokrata párti kongresszusi szakértők szerint a mostani törvényben leginkább a telefontársaságok voltak érdekeltek, amelyeket komoly perek fenyegettek, amiért titokban együttműködtek egy kétes jogi alapokon álló kormányzati programmal. A telefonokat ugyanis az optikai kábelek központi csatlakozóinál a legegyszerűbb "megcsapolni", és az új törvény szerint a cégek most már elvben sem mondhatnak nemet a kormánynak. A telefontársaságok azonban nem elégedettek, azt szeretnék, ha mégis bíróság engedélyezné a lehallgatást, mert őket csak ez mentesítené az esetleges jogi következmények alól. A lehallgatási bíróság azonban ezentúl csak utólag és általánosságban vizsgálhatja a kormányzati intézkedések jogosságát, az egyes ügyekbe nem szólhat bele.

A múlt héten az FBI házkutatást tartott egy korábban az igazságügyi tárcánál dolgozó jogásznál. Thomas Tamm lakásából saját számítógépén kívül gyerekei laptopjait is elvitték. A Newsweek értesülése szerint a nyomozás a 2005-ös New York Times-cikk informátorára irányul. Bush elnök annak idején azt mondta, szégyen, hogy háborús időkben valaki felfedte ezt a nagyon fontos programot, amelynek nyilvános megvitatása az ellenséget segíti.

Elvileg Busht is lehallgathatják  Fo
Elvileg Busht is lehallgathatják Fo
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.