Az online antikváriumok nem ismernek lehetetlent

Az új könyvek adásvétele mellett immár az antikvár kötetek kereskedelmét is egyre gyakrabban bonyolítják az interneten. Szakkönyvet és szépirodalmat már bátran rendelnek az emberek a világhálón, a nagy értékű ritkaságoknál - ahol sokat nyom a latban az adott példány állapota - fontos a személyes tapasztalat és a kézbevétel.

Szeptember 20-án rendezi legközelebbi online könyvaukcióját az Antikkönyv.hu és az Országház Antikvárium. A rendező portálon az eseménytől függetlenül is árulnak - olykor értékes - könyveket és metszeteket (fényképpel és szűkszavú állapotleírással), az aukció azonban más, hiszen ott a többi vevőjelölttel versengve, sokszor pillanatok alatt kell dönteni és licitálni gyakorlatilag ismeretlen minőségű árukra.

Amúgy az online kereskedelem látszólag mintha pont az ellentéte lenne mindannak, amit az internetes adásvételről tanítanak: a világhálón azok az árucikkek számíthatnak sikerre, amelyeknél az ár és a minőség pontosan meghatározható (CD, új könyv, számítógép-alkatrész stb.). Ehhez képest Magyarországon virágzik az online antikvárkönyv-kereskedelem: az összes nagyobb antikváriumnak van már üzlete a hálón, és léteznek olyan vállalkozások is, amelyek kizárólag az interneten kereskednek a régi könyvekkel. A legnagyobb választékkal az Antikvárium.hu rendelkezik, több mint 2500 megvásárolható kötet szerepel a választékban. Az internetes antikváriumok legnagyobb vonzereje a gyors keresés lehetősége, az online előjegyzés, illetve - eladói szemszögből - az ajánlatkérés leegyszerűsítése: néhány e-mail révén kényelmesen ki lehet választani a legtöbbet ígérő kereskedőt. A vevői kívánságok mielőbbi teljesítésének eszköze a különböző tulajdonosi hátterű cégek informális online együttműködése, a hálózatba szerveződő üzletek így virtuálisan meg tudják többszörözni tényleges kínálatukat - az online antikváriumok világában gyakorlatilag nincs olyan kötet, amelyet egy héten belül ne lehetne megszerezni. (H. M.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.