Elérte az erdőtűz Dubrovnik peremkerületeit

Elérte a tűz Dubrovnik több peremkerületét, a dél-horvátországi város polgármestere vasárnap éjjel szükségállapotot rendelt el - jelentette a horvát közszolgálati televízió.

Lokalizálták hétfő hajnalra a Dubrovnik peremkerületeit a boszniai határ irányából fenyegető erdőtüzet, s a horvát tűzoltók és polgári védelem megfeszített küzdelmét a kedvező irányba fordult szél is segítette a helyzet stabilizálásában.

Vujicic Marietta spliti magyar konzul az MTI-nek elmondta: hétfő reggelig nem érkezett olyan információ, hogy

Nincs tömeges lemondás vagy hazautazás

a horvátországi Dubrovnik körüli tűz miatt - mondta Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) elnöke. A tűz nem érinti a tengerparti részeket. Abban bíznak, hogy a tüzet egy-két napon belül megfékezik. A tavalyi adatok szerint csaknem 250 ezer magyar nyaralt Horvátországban, jelenleg a főszezonban mintegy 80 ezer magyar üdülhet az országban.
magyar állampolgár bajba került volna a körzetben. Ugyanakkor a Dubrovniknál apartmanban nyaraló magyarok közül többen is telefonon kértek tanácsot az éjszaka - hallva a szirénákat és látva az erdőtűz fényeit -, hogy mit tegyenek. A magyar konzul szerint a helyi hatóságokkal érdemes konzultálni, de amennyiben a magyar turisták veszélyeztetve érzik magukat, akkor természetesen tanácsosabb biztonságosabb helyre menni.

 

A magyar konzul tájékoztatása szerint a dubrovniki repülőtér  változatlanul megközelíthető, s nyugodtan járható a Dubrovnikba -  Split irányából - vezető adriai autópálya is. A dubrovniki hatóságok  az éjszaka korlátozták ugyan az autóforgalmat, de hétfőn minden jel  szerint feloldják a közlekedési tilalmakat. A szigeteket és a tengerparti részt, vagyis a turistákat nem fenyegette az erdőtűz.

Röviddel este tizenegy óra előtt az UNESCO világörökség listáján szereplő Adria-parti középkori város valamennyi negyedében megszólaltak a tűzveszélyt jelző szirénák.

"Polgári védelmi központot állítottunk fel, és készek vagyunk a veszélyeztetett negyedek lakosaink evakuálására" - közölte Dubravka Suica polgármester.

Az érintett városnegyedekben több kiürített ház leégett - közölte a polgármester. Huszonhat sérült tűzoltót szállítottak kórházba, egyiküket súlyos állapotban - jelentette a horvát rádió.

A polgármester asszony felszólította a nőket, a gyermekeket és az idős embereket, hogy menjenek a Revelin erődben berendezett menedékhelyre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy turisták nincsenek veszélyben.

"Jelenleg a turistákat a legkevésbé fenyegeti veszély, mivel a legtöbbjük szállása a tengerparton van, míg a tűz a város feletti domboldalon lévő negyedekhez közelített" - mondta a polgármester.

Évente több százezer turista látogat az Adria gyöngyszemének is nevezett Dubrovnikba.

Több mint 250 tűzoltó és több száz önkéntes küzd a lángokkal, amelyek Boszniából kiindulva az erős szél hatására szombat este terjedtek át horvátországi területre.

Vasárnapra virradóra a tűz a Dubrovniktól 7 kilométernyire fekvő két települést, Mlint és Platot érintette, ahonnan kimenekítették a lakosokat, valamint a turistákat is egy plati szállodából.

A helyi tűzoltók szerint a lángok az erős szél hatására a nap folyamán kiterjedtek, és vasárnap estére mintegy 20 kilométeres "frontot" alkottak. A leégett bozótos és fenyves területét még nem tudták felbecsülni.

Az erős szél miatt a tűzoltó repülőgépeknek hajnalig várniuk kell, hogy a lángokkal harcoló mintegy ezer ember - közöttük a hadsereg egységei - segítségére siessenek.

(MTI/AFP/dpa)

 

 

Eddig 843 tüzet jegyeztek fel
Eddig 843 tüzet jegyeztek fel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.