Drágítja a netet az oszlopvita

Várhatóan megdrágul az áramszolgáltatók tulajdonában lévő oszlopok használata. A változás következtében az internet-szolgáltatások ára is megnőhet.

A Magyar Villamos Művek még az 1980-as évek végén állapodott meg a Magyar Postával abban, hogy a kisfeszültségű, közcélú villanyoszlopokon telefonkábeleket helyezhetnek el. Akkor alakították ki a tartóoszlopok használatbavételi és bérleti díját is.

Az internet- és kábeltévé-szolgáltatók a kezdetektől szívesen vették igénybe a villamos hálózatokat: ez a legolcsóbb lehetőség a hálózatbővítésre. A villamos elosztóhálózatok tervezésénél csak az energiaátviteli hálózat villamos és mechanikai terhelhetőségét vették figyelembe, ezért azok mechanikai megerősítése, átépítése jelentős többletköltséget jelent.

Az optikai kábelek föld alatti kiépítése minimálisan 30 százalékkal drágább a földfelszíni megoldásnál. Ezért a több mint 450 hazai kábeltévé-szolgáltató kábeleinek több mint 50 százalékát villanyoszlopokra telepítette. A létesítési díj mellett az oszlopok tulajdonosainak bérleti díjat is fizetnek. Ezek a díjak most jelentős emelkedésnek indulnak, ami akár 15-20 százalékos árnövekedéshez vezethet a hozzáférés-szolgáltatóknál. (H. M.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.