Bugár: Duray hazug és intrikus

Március utolsó napján tizennégy szavazattal maradt alul Csáky Pállal szemben az MKP tisztújító közgyűlésén. Azóta visszavonult az aktív politizálástól. Lapunknak adott interjújában súlyos hibának tartja a személyeskedéseket és a tanácstalanságot, amely napjainkban jellemzi a Magyar Koalíció Pártjának a vezetését. A volt pártelnök meggyőződése szerint ellenzéki pozícióban rendezni kellene a sorokat, a jelenlegi és a potenciális választópolgárok érdekeit szem előtt tartó stratégiával készülni a három év múlva sorra kerülő újabb megmérettetésre.

- Tavasszal fegyelmezetten tudomásul vette a küldöttek döntését, és zokszó nélkül vette a kalapját, lemondott a pártelnökségi és az országos tanácsbeli tagságáról is. Vajon miért támadja mégis Duray Miklós?

- Ezen én is sokat gondolkoztam. Két oka lehet: az övön aluli ütéseknek. Az MKP stratégiai kérdésekkel foglalkozó alelnöke nyilván nem hiszi el, hogy én valóban távozom a nagypolitikából, igyekszik csökkenteni visszatérésem esélyét. A másik ok lehet, hogy az én népszerűségi mutatóm háromszor nagyobb a jelenlegi pártelnökénél. De én ennek nem tulajdonítok nagy jelentőséget, mert ez nem lóverseny. Különben is a népszerűség csak egyik mutatója a sikeres politizálásnak. Azzal viszont, hogy Duray immár hónapok óta engem támad, a pártot gyengíti.

- Három kifogást emlegetnek bírálói. Állítólag egy egykori besúgó faragott önből pártelnököt, kilenc éven át tekintélyelvű vezető volt, akit szlovákiai magyar gazdasági lobbi irányított. Mit szól ehhez?

- Már a három állítás is kizárja egymást. Ha valamiféle diktátor voltam, vajon miként irányíthatott bármilyen érdekcsoport? Nekem elnökként senki sem adott utasításokat. Az a személy pedig, akire Duray Miklós céloz, már 1995-ben kilépett a pártból, korábban sem utasítgatott. Egyébként csak jóval a rendszerváltás után derült ki, hogy kik szerepelnek az ügynöklistán. S hadd tegyek még hozzá annyit, hogy az MKP elődpártjai közül a Duray Miklós vezette Együttélésben volt a legtöbb ilyen személy.

- Néhány napja azt állította Duray Miklósról, hogy hazug és intrikus.

- Nyolc éve azt terjesztette rólam, hogy a leányomat szlovák iskolába írattam, ami merő hazugság volt, ma azt állítja, hogy nem emlékszik erre. Voltak ennél súlyosabb gyanúsítgatásai is. Tudja, valamikor februárban megegyeztem Csáky Pállal, hogy ha mégis a kihívóm lesz, akkor tisztességes kampányt indítunk, nem személyeskedésekkel, hanem jobb programmal igyekszünk támogatókat szerezni. Sajnos, ő nem tartotta meg ezt az egyezséget, Duray Miklóssal járták az országot, s jórészt a már említett három hazugsággal kampányoltak. Dunaszerdahelyen néhány emberük olyan képtelenséget is terjesztett, hogy szülővárosom, a csallóközi Somorja környékén minden szántót és erdőt én kaparintottam meg.

- Bő négy hónappal a történtek után is a legnépszerűbb szlovákiai ellenzéki politikus. Nem túl nagy fényűzés másfél évtizednyi politikusi tapasztalatokkal és kapcsolatokkal somorjai kertjének teraszáról tétlenül szemlélni az eseményeket?

- Nem én mondtam, hogy megyek. Ezt a lépést én 2010-re terveztem, amikorra szerettem volna kollégáimmal együtt néhány tehetséges fiatal utódjelöltet felhozni. A küldötteknek valamivel több mint a fele azonban úgy szavazott, hogy már most menjek.

- Azért figyeli és elemzi mindazt, ami a Magyar Koalíció Pártjában és a szlovákiai belpolitikában zajlik.

- Természetesen. A fentebb említett személyeskedések főleg azért aggasztanak, mert ezek a pártunkat és a szlovákiai ellenzéket is gyengítik. Pedig most jött el az ideje a sorok rendezésének, vonzó és életképes stratégia kidolgozásának, a szellemi, politikai építkezésnek. Ám egyelőre csak rombolás zajlik, miközben tanácstalanságot észlelnek egyre többen. Mintha nem tudnák az illetékesek, hogy most merre, s miként.

- Véleményének ellentmondanak az MKP-vezetők nyilatkozatai, melyek szerint készül a stratégiai program, előhozták a Benes-dekrétumok miatt meghurcoltak kártérítésének ügyét is.

- Nagy hibának tartom, hogy a stratégiai programot csak jövő áprilisra ígérik. Pedig ez lett volna az elsődleges, aztán szövetségest keresni, mert egyedül csak a köldöknézésnél maradunk, meg a politikai légkört rontó nyilatkozatoknál. Ugyanez vonatkozik a Benes-dekrétumok érvényesítése miatt meghurcolt szlovákiai magyarok morális és anyagi kárpótlására is. Ezt a célunkat is csak megértő szlovák partnerekkel és kedvező szlovák-magyar politikai viszony esetén érhetjük el.

- Akadnak, akik a szemére vetik, hogy mostanság bölcsen nyilatkozik, holott az elmúlt nyolc esztendőben sem születtek stratégiai programok.

- Aki ezt állítja, az vagy nem tájékozott, vagy rosszindulatú. Szlovákiában vörös posztó maga az autonómia szó is, jórészt történelmi okok miatt. Főleg azért, mert amikor a szlovákok az elmúlt évszázadban autonómiát hirdettek, akkor valójában az elszakadásra gondoltak. Ezért az elmúlt években sokkal járhatóbb utat választottunk. A szlovákiai magyarság megmaradásának és gyarapodásának alapjaira összpontosítottunk. Koalíciós partnereinkkel együtt életbe léptettük a kulturális és oktatásügyi önkormányzat számos fontos elemét. A Selye János Egyetem létrehozásával az óvodától a felsőfokú intézményig teljes lett a szlovákiai magyar anyanyelvi oktatás hálózata. Nem végeztünk tökéletes munkát, de eredménytelenek sem voltunk.

- Nem mérlegeli a visszatérést?

- Elhatározásom végleges. Ennek a megbízatási időszaknak a végén távozom a nagypolitikából. Döntésemet kizárólag akkor mérlegelném újra, ha az MKP támogatottsága süllyedne, s fennállna a veszélye annak, hogy 2010-ben nem jut be a parlamentbe. Ha Duray Miklós nem hagyja abba nemtelen támadásait, akkor ez a helyzet is előállhat.

Bugár Béla
Bugár Béla
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.