Meglehet a kárenyhítési pótlék

Ma folytatódik a gazdák és az agrárkormányzat egyeztetése a fagy- és az aszálykár enyhítéséről. Úgy tudjuk, a kormány nem nyitná meg még egyszer a kárenyhítési alapot, helyette csekély összegű uniós támogatás formájában adna pénzt a kimaradt gazdáknak, a kamattámogatásra, garanciavállalásra pedig hárommilliárd forint jutna.

Ma folytatódnak, s Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint le is zárulhatnak a méltányos fagykárenyhítést kérő gazdálkodók és az agrártárca megbízottainak tárgyalásai Nyíregyházán. A gazdák képviselői már óvatosabbak: szerintük sok még a nyitott kérdés. Igaz, több ponton már egyetértésre jutottak, arról azonban még igencsak távol állnak a felek elképzelései egymástól, hogy a költségvetés mekkora öszszeggel járuljon hozzá a nemzeti kárrendezési alaphoz, valamint, hogy miként kártalaníthatják a belterületi ültetvények tulajdonosait - ők az alaphoz nem csatlakozhattak. A kormány eredetileg ötmilliárd forinttal csatlakozott ahhoz az alaphoz, amelyhez a gazdák évente hektáronként 3000 forintos tagdíjat fizetnek, ha ültetvényt, ezer forintot, ha szántót szeretnének biztosítani. A gazdák képviselői 25 milliárd forintos állami hozzájárulást szerettek volna, de most már nyolcmilliárddal is elégedettek lennének. Lapunk úgy tudja, ez meg is lesz, igaz, nem közvetlenül a kárenyhítő alapban. Az eddigiekhez a hárommilliárd forintot olyan kárenyhítő intézkedések révén tenné hozzá a kormány, mint a kamattámogatás, a garanciavállalás.

Korábban szó volt arról, hogy újból megnyitnák a kárenyhítési alapot, hogy az a több ezer gazda, akinek kisebb, zártkerti, belterületi területén pusztított a fagy, valamicske kárpótláshoz jusson. Ám értesülésünk szerint számukra az utólagos csatlakozást mégsem teszik lehetővé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ők nem kapnának pénzt. Az alap uniós engedélyhez kötött megnyitása helyett az EU-ban alkalmazott, úgynevezett "de minimis" - csekély összegű - támogatási formával élhet a kormány, miután meghatározták a hozamkiesés nagyságát.

A lakosság egészét érintő, várható áremelkedés korlátozása végett pedig az állami beavatkozás lehetséges formájának tartják bizonyos élelmiszereknél az áfa csökkentését. Az agrárminiszter példának a tőkehúst említette, amely más áru előállításához szolgál alapanyagul. Az ötlet megvalósíthatóságát a pénzügyi tárca egyelőre vizsgálja - mondták a minisztérium sajtóosztályán.

Mindezek az ügyek bizonyára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának rendkívüli ülésén is terítékre kerülnek. A ma délelőttre összehívott ülésen Font Sándor, a bizottság Fideszes elnöke tájékoztatást vár az agrártárcától a mezőgazdaságot ért károkról, a beharangozott élelmiszerár-növekedésről és azokról az elképzelésekről, amelyekkel ezt szeretnék kordában tartani. De minden bizonnyal tárgyalják azt a Fidesz által támogatott országgyűlési határozati és törvényjavaslatot is, amellyel az uniós intervenciós gabonakészletek zárolását akarják elérni. Igaz, Gráf József erről azt mondta: ilyet jogállamban nem lehet megtenni, s ha mégis megpróbálná valaki, akkor Brüsszel azonnal felfüggesztheti a támogatások folyósítását.

Kevesebb és gyengébb minőségű bortermés várható az augusztussal megkezdődött új borpiaci évben - mondta Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára egy pénteki sajtótájékoztatón. Az újbor minősége szempontjából hátrányos, hogy a szőlők egy része kényszerérett, a savak és a cukrok jó része a forróságban elégett. A savazással és cukrozással kapcsolatos engedélyezést át kell gondolni, mert a jó minőségű borok előállítása a cél - tette hozzá az államtitkár. Szerinte az újbor mennyisége is mintegy hárommillió hektoliternyi lesz, tíz százalékkal kevesebb az átlagosnál. (MTI)

Terméskiesések, kárjelentések

10-15 százalékos szőlő terméskiesés

1,92 millió hektárról, az átlagos termésnél negyedével kevesebbet, 6,2 millió tonna nyári terményt takarítottak be

A kukoricamennyiség a korábban vártnak a fele, 3-4 millió tonna között lesz

A gyümölcsösök fagykára 45 milliárdos lehet

18 milliárd forintnyi erdőtűzkár

Az agrárium egészében a fagyok és az aszály okozta teljes kárt 250 milliárd forintra teszik

Áremelések

5-15 százalék a tejtermékeknél

15-20 százalék a lisztnél

duplájára drágulhat a tojás

10-40 százalék a húsnál

5-15 százalék a tartósított élelmiszereknél

Követelések

Állattenyésztők (A Baromfi Terméktanács, a Vágóállat és Hús Terméktanács, a Magyar Sertéstartók Szövetsége, Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Takarmányvásárlás finanszírozásához 50 százalékos kamattámogatott hitel

Elsődleges előállítású hústermékek áfáját 20-ról 5 százalékra csökkentsék

Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ):

Az erdőtulajdonosok is csatlakozhassanak a Nemzeti Kárenyhítési Alaphoz - az agrártárca szerint az EU döntése őket kizárja

Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség

Hitel-átütemezés állami garanciával

Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége

A támogatások mielőbbi kifizetése

Hitel-átütemezésre van szükség

A legutóbbi öt elemikár-mentes évben befizetett adó mértékéhez kötnék a fagykárenyhítés mértékét

Magosz

Nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területté Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét

A károsultak technológiai költségeinek 25 százalékát előlegként június 30-ig, a visszamaradó 75 százalékot november 1-jéig fizessék ki

Másfél éves hitel-átütemezés

Állami garanciavállalással kedvezményes kamatozású hitel

Járulékfizetési kedvezmények

A két évvel ezelőtti aszály pusztításához hasonló  fenyeget az idén is
A két évvel ezelőtti aszály pusztításához hasonló fenyeget az idén is
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.