Németországban épülhet meg a világ legnagyobb naperőműve

Németországban, Brandenburg tartomány déli részén épülhet meg a világ legnagyobb naperőműve. A tervek szerint a létesítmény legnagyobb teljesítménye 50 megawatt, alapterülete 300 hektár lesz, amiből a modulok 142 hektárt foglalnak el.

Ha elkészül, jóval túlszárnyalhatja a jelenlegi legnagyobb ilyen létesítményt. Mint a lap írja, a 12 megawattos mostani csúcstartó is Németországban található, a bajorországi Würzburg mellett, és 4500 háztartást lát el elektromos árammal. Lipcse közelében várhatóan 2009-re készül el egy 40 magawattosra tervezett naperőmű - írta a német Der Tagesspiegel szombati számában.

A brandenburgi erőmű a Turnow-Preilack melletti használaton kívüli katonai gyakorlóterén épülne. (28 ezer hektáros kiterjedésével ez a lőtér volt a legnagyobb az egykori Kelet-Németországban.) Ha minden szükséges engedélyt megkapnak, a jövő év elején megkezdődhetnek a munkálatok, és várhatóan 2009-ben be is fejeződnek.

A beruházó, a németországi Cottbusban bejegyzett Solar Projekt már megállapodott az önkormányzattal, a település polgármestere azonban várható nehézségekre is figyelmeztet.

A hasznosításhoz a területet meg kell tisztítani a nagy számban hátramaradt fel nem robbant lövedékektől és vegyi szennyezéstől - mondja Helmut Fries. A terület hasznosítására már korábban is akadt jelentkező, akkor azonban a tartományi környezetvédelmi hivatal megvétózta a tervet, mert a gyakorlótér egy része szigorúan védett természetvédelmi terület.

A naperőmű megépítése mellett szól Fries szerint, hogy a teljes védettséget élvező területrész érintetlenül hagyásával is megvalósítható a beruházás, ugyanakkor környezetbarát hasznosítása lenne a területnek. Egy év alatt közel 50 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb jutna a légkörbe - hangsúlyozta a polgármester.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.