Hetekbe kerül, mire minden tételt átvizsgálnak

Akár kétszázezer hazai felhasználó cégnél is lehet guar-gumi - kérdéses, hogy ebből mennyihez jutott a Svájcon keresztül Indiából származó szennyezett tételekből. Egyelőre egyetlen hazai cégnél találtak a dioxinnal szennyezett guar-gumiból - mivel a küldő ország laboratóriumában már egyértelműen bebizonyosodott a szennyezés ténye. Itthon hetekbe telhet, mire minden Magyarországra beérkezett szállítmányt átvizsgálnak.

Vélhetőleg jópár élelmiszerbiztonsági vezető szakítja meg a nyaralását a hét elején felröppent újabb dioxin-ügy kapcsán. Igaz, az élelmiszerbiztonsági hatóság munkatársai is jelenleg három műszakban dolgoznak, ahová folyamatosan jelentkeznek be a főállatorvos péntek délutáni felhívása után a guar-gumit felhasználó cégek. Süth Miklós lapunknak elmondta: becsléseik szerint akár kétszázezer hazai felhasználó (gyártó, szállító) céget érintheti a probléma.. A fontossági sorrendnek megfelelően először az élelmiszeriparban dolgozó vállalkozásokat vizsgálják át: miután pénteken felfüggesztették az adalékanyag használatát, a mostani bejelentések nyomán ellenőrzik a cégeknél lévő szállítmány papírjait, ahol nem egyértelmű, hogy honnan származik a tétel, vagy fennáll annak a lehetősége, hogy szennyezett tételekből származik, úgy azt azonnal kivonják a forgalomból, illetve laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Ezzel párhuzamosan az élelmiszerláncban résztvevő gyártókat és a beszállítókat is tájékoztatási kötelezettség terheli egymás iránt.  Eddig egyetlen hazai felhasználónál talált tételről bizonyosodott be, hogy vélhetően dioxinnal szennyezett - ennek a tételnek az esetében a feladó ország laboratóriumában mutatták ki az engedélyezett határértéket túllépő dioxin - szintet. Süth Miklós elmondta: ebben az esetben nem került ki a termék az áruházi polcokra, illetve eddig még nincs olyan jelzés, hogy ilyen szennyezett termék kikerült volna a forgalomba. (Közben Németországban és Franciaországban már hírek érkeztek arról, hogy joghurtokat, sajtokat visszavontak a kereskedelemből.)

Minden olyan esetben, amikor fennáll a szennyezés gyanúja, riadóláncban értesítik a kereskedőket, akik így

Háttér

Az EU élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási szolgálatának (RASFF) még július 24-én jelezték a svájci hatóságok, hogy egy indiai cég, az India Glycols Ltd. Által szállított guar-guminak (a guar babból készülő örlemény, illetve gyanta) magas dioxin és pentaklorofenol tartalmú. Míg az indiai hatóságok egyelőre nem válaszoltak az uniós szerveknek arról, hogy pontosan honnan és hogyan ered a szennyezés, Európában megállapították: két svájci cégen keresztül kilenc tagállam köztük hazánk is érintett lehet. Az első, hazai sajtóban is megjelent keddi hírek szerint a Svájcon keresztül Indiából hazánkba érkezett szállítmányok nem tartalmaztak dioxin-szennyezést. Péntekre azonban már újabb tizenkilenc, az unió területére érkezett guar-gumi szállítmányt azonosítottak.
eltávolíthatják a kifogásolt tételeket a polcaikról, ezt pedig az élelmiszerbiztonsági hivatal munkatársai soron kívül illetve később szúrópróbaszerűen is ellenőrzik. Azok a cégek, amelyek hatodikáig nem jelzik, hogy felhasználják illetve tárolják a guar-gumit, azok húszezertől akár hárommillióig terjedő bírságot kockáztatnak.

 

Az esetleg visszavonásra kerülő élelemiszerek listáját közzéteszik a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz alá tartozó Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági igazgatóság honlapján.  Mivel óriási mennyiségű tételt kell átvizsgálni, így Süth Miklós úgy becsülte: hetekre lesz szükség, mire az összes, Magyarországon lévő guar-gumi tételről, illetve az abból készült termékről nyugodtan ki lehet jelenteni, a hazánkba érkezett guar-gumi szállítmányokban nincs dioxin-szennyezés, illetve a dioxin-szennyezés mértéke a határérték alatti. Pontosan ezért kérte Süth Miklós a lakosságot még pénteken, hogy ha lehet, a vizsgálat lezárulásáig tartózkodjon az E - 412 jelzésű komponenset (a guar-gumi EU-ban használatos, egységes jelölése) tartalmazó élelmiszertől.

Mi az a Guar-gumi?

A guar-gumi, pontosabban a guar bab örleménye és gyantája széleskörben használt adalékanyag, az élelmiszeripartól a gyógyszeriparon keresztül a kozmetikumokig, de még robbanószerek előállításához is használják. Az élelmiszeriparban elsősorban a sütőiparban, a tejeknél a és a húsoknál használják leggyakrabban, mint állományjavítót, illetve stabilizátort. Bár a guar bab megterem még Pakisztánban és Ausztráliában is, a világon piacra kerülő guar-gumi 80 százalékát India állítja elő. Egyelőre az uniós hatóságok az indiai hatóságok válaszát várják, hogy pontosan hogyan kerülhetett be az India Glycols által szállított tételek egy részébe a szennyezés. Pláne, hogy a cégen kívül jópár más helyi cég is beszállít az uniós piacra.

Dioxin

Viktor Juscsenkó ukrán elnök 2004-es megmérgezése óta az átlagolvasó számára is ismerősen cseng a tetraklór-dibenzo-dioxin rövidített neve: a dioxin. Ahogy a FVM által kiadott tájékoztató is fogalmaz: a dioxinok közé tartoznak a legveszélyesebb vegyületek, amelyeket az ember valaha is kibocsátott a környezetébe. Dioxin természetes úton is létrejön vulkánkitöréskor vagy erdőtüzekkor, de olyan, emberi tevékenységek során is, mint a kipufogógáz-kibocsátás, hulladékégetés, de a dioxinok ipari folyamatok - pl. növényvédő szer-, papír-, PVC-gyártás - melléktermékeként is keletkeznek. A dioxinok rákkeltők, születési rendellenességet és zavart szexuális fejlődést eredményeznek, károsítják a hormonrendszert, az idegrendszert és az immunrendszert. A védekezési rendszer meggyengülése következtében gyakoribbak és súlyosabb lefolyásúak a fertőzéses betegségek. Ráadásul a dioxinok sajátja, hogy igen nehezen bomlanak le, nagyon kis mennyiségben is toxikusak és nem ürülnek ki, hanem a zsírtartalmú szövetekben raktározódva felhalmozódnak a szervezetben.

(A kép illusztráció)
(A kép illusztráció)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.