A Magosz az Alkotmánybírósághoz fordult az OVB döntése miatt

A Magosz beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt kéri: a testület  semmisítse meg a Kálmán László nyelvész által benyújtott és az OVB által hitelesített, a termőföld vásárlásra vonatkozó népszavazási kérdést - közölte  Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A Magosz beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt kéri: a testületsemmisítse meg a Kálmán László nyelvész által benyújtott és az OVB által hitelesített, a termőföld vásárlásra vonatkozó népszavazási kérdést - közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A Magosz szerint egy eredményes népszavazás olyan problémákat vetne fel, ami nemzetközi szerződést, konkrétan az Európai Unióval kötött csatlakozási szerződést is érintene. Ilyen esetben pedig nem lehet népszavazást tartani.

Kálmán László nyelvésznek az OVB által hitelesített kérdése így szól: "Egyetért-e ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?".

Budai Gyula hangsúlyozta: a jelenleg hatályos törvény szerint a földterület tulajdonjogát belföldi jogi személy nem szerezheti meg. Ugyanakkor nem világos, hogy a népszavazásra bocsátott kérdésben a "földterület megművelője" körbe kik tartoznak bele.

Jelen pillanatban elővásárlási joggal rendelkezik a termőföld haszonbérlője, feles bérlője, a részes művelő, a részvénytársaság helyben lakó tagja, illetve a szövetkezet helyben lakó tagja.

A szövetségi igazgató arról is beszélt, hogy amennyiben ez a kérdés megkapná a 200 ezer igen szavazatot és a népszavazás sikeres lenne, akkor a magyar Országgyűlésnek kötelezettsége lenne arra, hogy a vonatkozó jogszabályt megváltoztassa. Ha pedig ez megtörténne, akkor véleménye szerint lehetőség nyílna arra, hogy külföldi természetes személyek, illetve külföldi jogi személyek, belföldi jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek termőföldet vásárolhassanak Magyarországon.

Kifejtette: az uniós csatlakozási szerződés kimondja, hogy 2011-ig a magyar föld vonatkozásában moratórium áll fenn. A kérdésről tartott  népszavazás ezt a passzust érintené, tehát az Alkotmánybíróságnak meg kell vizsgálnia azt is, hogy egy ilyen nemzetközi szerződésről lehet-e referendumot tartani - tette hozzá.

Budai Gyula újságírói kérdésre elmondta, hogy egy ilyen népszavazási kérdés megfogalmazása "rendkívüli" szakmai ismereteket tételez fel. "Én úgy gondolom, hogy ez nem Kálmán László kérdése, ezt a kérdést valaki neki sugallta, ezt a kérdést valaki vele megíratta" - mondta a szövetségi igazgató, aki szerint a kérdés célja a Fidesz népszavazásának lehetetlenné tétele. Budai Gyula azt is elmondta, hogy tudomása szerint eddig a népszavazási kérdéssel kapcsolatban 31 beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz, véleménye szerint szeptember-októberben várható döntés.

 A gazdák nem engednek 8 milliárd forintos követelésükből

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fagykárok enyhítéséért demonstráló gazdák nem engednek 8 milliárd forintos követelésükből - közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy a keddi tárgyalásokról úgy álltak fel, hogy meghatározták milyen összeget kéne betenni a kormánynak a kárenyhítési alapba ahhoz, hogy az érintettek karban tudják tartani ültetvényeiket és fel tudjanak készülni a következő évre. Ez 8 milliárd forint és ebből a Magosz nem fog engedni, ilyen felhatalmazást kaptak a gazdáktól - mondta a szövetségi igazgató.

Ez az összeg olyan gazdáknak jelentene megoldást, akiknek az ültetvénye 90-100 százalékos fagykárt szenvedett a megyében. Hozzátette: nem fogadják el a kormány által tett ötmilliárd forintos ígérvényt, mivel ez nem elegendő a károk enyhítésére.

Ez annak az 5.300 gazdáknak jelentene megoldást, akik beléptek a kárenyhítési alapba - tette hozzá. (forrás: MTI)

 

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.