Schengen miatt kompenzáljuk a kárpátaljaiakat és a vajdaságiakat

Januártól a nepáli német követségen is lehet magyar vízumot kapni, mi pedig lett vízumokat adunk ki Teheránban. A konzuli szolgálat eközben azon dolgozik, hogyan kompenzálja az ukrajnai és szerbiai magyarokat Schengen miatt.

Januártól 84 vízumkiadó helye lesz Magyarországnak szerte a világban, és főkonzulátus nyílik Jekatyerinburgban, illetve Minszkben. Mindez persze sokban függ attól, hogy januártól tényleg beindul-e Schengen. A héten ezt ígérte Franco Frattini, az unió bel- és igazságügyi biztosa Budapesten. - Szentül hiszünk Frattini úr szavában, hiszen mindezt közel tízéves előkészítés előzi meg nálunk - mondta lapunknak dr. Berta Krisztina, a konzuli főosztály vezetője.

Az unió megosztja a vízumkérelmekkel járó terheket és ennek januártól mi is részesei leszünk: sok helyen a magyar schengeni vízum kiadását másik uniós állam veszi át. - Németország 12 helyen ad ki magyar vízumot, így például Nepálban, Libériában, Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban. Ausztria átvállalta például Etiópiát, Kazahsztánt, Szenegált, de élénk tárgyalások folynak Franciaországgal is. Lettország, Litvánia, Szlovénia és Magyarország pedig sok helyen váltja ki egymást. Mi például Bejrútban, Teheránban, Újdelhiben fogunk lett vízumot kiadni - mondta Berta Krisztina.

A feladatok megosztása mellett az unió egy másik megoldásban is gondolkodik, a vízumkérelmek gyors, és gazdaságos elbírálása érdekében. Az idén tavasszal - komoly magyar diplomáciai sikerként - a chisinaui magyar követségen megnyílt az EU első vízumátvevő központja (CAC), ahol januártól már évi 26000 vízum kiadására készülnek. A sikertörténeten felbuzdulva hasonló központot készül nyitni Szlovénia Podgoricában.

- Szigorodnak a szabályok, de sok kompenzáló lehetőség jött létre az elmúlt években az ukrajnai és szerbiai magyaroknak: ilyen a nemzeti vízum, illetve az annak alapján kiadható nemzeti tartózkodási engedély, mely utóbbi hat hónapon belül 90 napos tartózkodást tesz lehetővé - tájékoztat Berta Krisztina a januártól érvénybe lépő változásokról. Budapest kishatárforgalmi igazolványokat tud adni uniós kereteken belül, Ukrajnával pedig gyakorlatilag befejeződtek a kishatárforgalmi megállapodás tárgyalásai. A 60 eurós schengeni vízumdíj helyett az unió Oroszországgal, Ukrajnával, Moldovával és a nyugat-balkáni országokkal kötött vízumkönnyítési megállapodása értelmében 35 euróba kerül majd a vízum, a kishatárforgalmi megállapodás értelmében pedig 20 euró lesz a kishatárforgalmi engedély díja. Sokan díjmentesen juthatnak majd hozzá. Magyarország jelenleg a legtöbb vízumkérelmet Ukrajnából, Szerbiából és Oroszországból kapja - ez a jövőben sem fog alapjában változni.

Pár jó tanács a nyár hátralevő részére: - Ha az utazó pár alapvető dolgot figyelembe vesz, például útlevele, jogosítványa, biztosítása, gépjárműpapírjai rendben vannak, és megnézi a külügy honlapján az adott külképviselet elérhetőségét, akkor már sok nehézségtől megkíméli magát. Célszerű tájékozódni az ország közbiztonságáról, sebességkorlátozásról, alapvető szabályairól. Az esetek jelentős százalékában figyelmetlenség, felelőtlenség okozza a bajt - figyelmeztet a főosztályvezető. Az érdekvédelem empátiát és talpraesettséget követel a konzultól, aki sokat segíthet tanácsokkal, kapcsolatokkal, és nyelvtudásával. De ne várjuk, hogy kifizeti ellopott repülőjegyünket, vagy, hogy kinti peres eljárásban védőként lép fel. És ne feledjük: ha bajba kerültünk, és nincs a közelben magyar képviselet, vagy konzulátus, fordulhatunk valamelyik más uniós ország konzuljához is gyors segítségért!

Moldova fővárosában a magyar nagykövetségen léttesült vízumkiadó központ
Moldova fővárosában a magyar nagykövetségen léttesült vízumkiadó központ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.