Blokkellenőrzést tarthat az APEH

A nem túl távoli jövőben a mostani 17-18-ról 8-10 százalékra csökkenhet a feketegazdaság aránya Magyarországon - mondta Veres János pénzügyminiszter a Napi Gazdaságnak adott interjújában. A fehérítés egyik eszköze pedig a számlaadási kötelezettség eddigieknél jóval szigorúbb ellenőrzése.

Az eddig is érvényben volt büntetési tételek (pénzbüntetés, boltbezárás) rigorózusabb alkalmazása azért szükséges, mert eddig nem jelentett visszatartó erőt a rendszer: a próbavásárlások felénél ma sem adnak számlát - mondta a miniszter. Szavai szerint mostantól az üzleti forgalmat is gyakrabban becsülhetik - amit szakmabeliek valóban hatékony módszernek tartanak. (Ezt a leltár, a beszerzési és értékesítési bizonylatok összevetése alapján meg lehet tenni: ha csalnak, például több lehet a raktáron lévő áru, mint amiről beszerzési számla van, vagy a raktárkészlet és a beszerzés alapján több eladott tételnek kellene lennie, mint amiről bizonylat van.)

Egy olyan szabály bevezetését is vizsgálják - külföldi tapasztalatok alapján - a Pénzügyminisztériumban, hogy a vásárlónál (is) ellenőriznék, adott-e a kereskedő, szolgáltató számlát. Veres úgy fogalmaz: "célszerűnek tartanám, hogy a vásárlástól számított meghatározott időtartamon vagy földrajzi távolságon belül a vevőnél megtalálhatók legyenek a bizonylatok". Hozzáteszi: nem az a céljuk, hogy a vásárlókat találják meg, hanem, hogy a vállalkozásokat bírják rá a számlázásra. A miniszter szerint így egyes ágazatokban egészen az áru importálójáig, illetve az értékesítési lánc elején lévő szereplőkig is elérnek majd. Ott ugyanis, ahol a vevő nem kap számlát, sokszor már a nagykereskedelem is bizonylat nélkül zajlik. A "fertőzöttebb" termékpályák között a számítástechnikai, ruházati cikkek, az építőipari termékek kereskedelmét, valamint az élelmiszer-ipari termékeket - a lisztet - említette Veres.

Némileg sejtette, miként alakulhatnak a kormány új makrogazdasági prognózisai. A gazdasági növekedés az idei eredeti 2,2 százalékos prognózist biztosan, a 2,5 százalékot valószínűleg meghaladja - fogalmazott. A jövő évi tervekről csak annyit mondott: több növekedési számítás van, így 3-3,5 százalékos is, ezek az idei mutatónál biztosan magasabbak 0,4 százalékponttal. Kijelentései alapján tehát a 2,9 százalékot valószínűleg meghaladja majd a 2008-as költségvetés alapjául szolgáló növekedési prognózis. (A piac jelenleg bőven 3 százalék feletti növekedéssel számol a következő esztendőre.)

S bár a számok alapján számos elemző a GDP 6 százaléka alá várja az államháztartási hiány idei alakulását (a hivatalos terv 6,4 százalék), a miniszter szerint ennek valószínűségét ma nehéz megítélni. Az özvegyi nyugdíjak számításával kapcsolatos alkotmánybírósági döntés, valamint az egészségügyben dolgozók ügyeleti díjának kifizetéséről szóló bírói döntés ugyanis érdemben befolyásolhatja az állami kiadások mértékét. Veres azt mondta, még vitatott, miként kell ezeket alkalmazni, "őszre okosabbak leszünk". (B. P. E.)

Az európai országok közül a vásárlókon korábban Olaszországban kérték számon a megvett áru vagy szolgáltatás számlájának megőrzését, mégpedig a bolt 200 méteres körzetében - mondta lapunknak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young tanácsadó cég adópartnere. Az ott a kilencvenes években bevezetett, s a számlakiállítási fegyelem szempontjából eredményesnek bizonyult szabályt 2003-ban szüntették meg. Egy hasonló rendszer hazai bevezetéséről Vámosi-Nagy úgy vélekedik: noha jó dolog lenne abból a szempontból, hogy az emberek feljogosítva éreznék magukat arra, hogy elkérjék a számlát, alkotmányossági aggályok merülhetnek fel. Ahhoz ugyanis, hogy ellenőrizzék, adott-e számlát a boltos, meg kell tudni, vásárolt-e nála a távozó vevő bármit, és ha igen, mit - vagyis bizonyos értelemben betekintést kellene engedni a bevásárlószatyorba. Az Alkotmánybíróság pedig a magántitok védelmét már a vagyonbevallás elvetése kapcsán is erősebb jognak találta, mint az adóellenőrzés mögött húzódó közérdeket - emlékeztet Vámosi-Nagy. Hozzáteszi: a lényeg az, hogy érdekeltté kell tenni a vásárlót abban, hogy elkérje a számlát. S - mint mondja - erre vannak más technikák is. Az persze kétséges, hogy kivitelezhető lenne-e itthon a nem épp adójogi eszközökkel operáló chilei rendszer: itt az embereket arra kérik, urnákba gyűjtsék a blokkokat, amelyeket minden héten összegyűjtenek, s látványos műsor keretében kihúzzák három szerencsés vásárló cechét egy nyereményjátékon.

Hack Péter alkotmányjogász megerősítette: nem állná ki az alkotmányossági próbát, ha olyan mértékben kívánnának beavatkozni az emberek magánéletébe, hogy a számlaellenőrzés végett megnézzék, ki mit vásárol, vagy előírják, a rutinvásárlások számláit is meg kell őrizni, akár csak harminc napig is.

Veres: Számlákat ellenőrzésre felmutatni
Veres: Számlákat ellenőrzésre felmutatni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.