Gráf nemzeti aszálybékét javasol

Az agrártárca szerint kivédhetetlen az élelmiszer-drágulás. Húszszázalékos, általános élelmiszerár-emelés esetén életbe léphet a kormány titkos árcsökkentő stratégiája.

A kormány minél gyorsabban szeretné befejezni a fagykár-enyhítést kérő gazdákkal félbemaradt tárgyalásokat. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint minden esély megvan arra, hogy a hétfő délután Nyíregyházán folytatódó tárgyaláson megszületik a megállapodás is.

Gráf József elmondta: szeretnék az országban tartani az állattenyésztők érdekében azt az 1,2 millió tonnás uniós intervenciós kukoricakészletet, amely még a magyar raktárakban van. Az első gazdasági kérést az Európai Bizottság viszszautasította, most Gyurcsány Ferenc miniszterelnök José Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének írt az ügyben levelet. Ezzel politikai síkra terelődött az intervenciós kukorica ügye. Már felvette a kapcsolatot bolgár és román kollégájával is, nem kizárt, hogy a három aszály sújtotta ország közösen kéri a regionális kukoricakedvezményt. Elhangzott: jelenleg a mintegy 50 ezer forintos áron pályáztatott tengeri zömét feltehetően spekulációs céllal multinacionális vállalatok vásárolják fel.

A miniszter elmondta: ha az uniós kukoricát nem tudják az országban tartani, akkor az agrártárca-felügyelet alá tartozó TIG és Concordia Zrt. a szabadpiacon, vélhetően a tengerentúlról vásárol 500-600 ezer tonna kukoricát. A miniszter a lehetőségekről tegnap tájékozódott az USA-ban. Az aszálystratégia része az is, hogy már készül a jogszabály, amelyik lehetővé teszi, hogy az állattenyésztők kamattámogatással kapjanak hitelt, ha legalább féléves takarmányszükségletüket megvásárolják.

De még ez sem zárja ki, hogy az élelmiszerek az aszály és a fagy együttes terméscsökkentő hatása miatt 15-20 százalékkal emelkedjenek. Ha - tudtuk meg a minisztertől - az általános élelmiszer-drágulás meghaladja a 20 százalékot, a kormány egyelőre titkos vészforgatókönyve lép életbe. Egyetlen lehetőséget említett példaként: a tervekben áfacsökkentés is szerepel - nem a teljes élelmiszerköré, hanem olyan vezérterméké, mint a tőkehús.

Gráf felhívást kíván közreadni, amelyben az agrárium szereplőit, a gabonatermelőket és az állattenyésztőket nemzeti összetartásra szólítja fel, arra, hogy ne exportálják a termést, hanem tartsák itthon.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.