"Polgári" offenzíva Erdélyben

Új helyzet állhat elő az erdélyi magyar politikában: a Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester vezette Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) bejelentette, hogy sikerült összegyűjtenie a szükséges 25 ezer aláírást, és szeptemberben a bukaresti törvényszéken bejegyzik a Magyar Polgári Pártot (MPP).

Kolozsvár

Az aláírásokat két éve gyűjtik. Szász közölte: végül mintegy 30 ezret szedtek össze, és nemcsak a törvény által előírt 18, hanem 20 megyéből és Bukarestből is. Az elnök szerint a listák ellenőrzése folyik, s abban reménykednek, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem akadályozza meg a párt bejegyzését, ahogyan azt 2004-ben tette.

Szász közlése túlmutat azonban a hír névleges értékén. Erre ugyanis mindössze néhány nappal azt követően került sor, hogy Kolozsváron Markó Béla és Tőkés László tárgyalóasztalhoz ült az erdélyi magyar összefogásról beszélgetni. A püspök azt állította, hogy a "polgári oldalon" felsorakozott hat szervezetet képviseli (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács - EMNT, Székely Nemzeti Tanács - SZNT, Magyar Polgári Szövetség - MPSZ, Magyar Polgári Egyesület - MPE, Magyar Ifjúsági Tanács - MIT, Erdélyi Magyar Ifjak - EMI), de az általa írásban benyújtott - a tárgyalási feltételeket tartalmazó - dokumentumot csak az EMNT és az SZNT írta alá. Az RMDSZ is feltételeket támasztott, és szintén erről szóló dokumentumot nyújtott át a püspöknek. Megállapodtak, hogy a két dokumentumot - amelyek nagyrészt hasonló célkitűzéseket tartalmaznak - augusztus 24-ig közös munkacsoport egyezteti, s a hónap végén a két vezető ismét tárgyalóasztalhoz ül.

Mégis van esély a megállapodásra. Mindkét fél a tulajdonrestitúció felgyorsítását, a választási törvény módosítását, az anyanyelvi oktatás kiszélesítését és reformját, az önálló magyar állami egyetemet, a szülőföldön maradás támogatását tekinti elsődleges fontosságúnak. De eltérnek a vélemények a kisebbségi törvény, és tágabb értelemben az autonómia megvalósítása tekintetében. Az RMDSZ például a jelenlegi kisebbségi törvény támogatását kéri, a polgári oldal a tervezet módosítását szeretné. Tőkésék továbbá belső választásokat, "a pártsajtó visszaszorítását", illetve az egyházi támogatások és a státusirodák depolitizálását sürgetik. A kolozsvári megbeszélést követően a püspök közölte: nem elégszik meg az RMDSZ-jelöltlistán felajánlott bejutó EP-hellyel, valódi politikai hatalmi és vagyon- és forrásmegosztást követel. Az RMDSZ ezzel szemben a bejutó helyért cserébe a szövetségen kívüli magyar szervezetek támogatását kéri.

Már jó ideje terjengenek Erdélyben hírek arról, hogy a Szász Jenő köré tömörült székelyföldiek és a püspök és EMNT-elnök között feszültségek vannak, mert a felek nem egyformán látják az erdélyi magyar jövőt. Az MPSZ-elnök úgy véli, Tőkésnek nagyobb az esélye, hogy függetlenként megszerezze az EP-tagsághoz szükséges 2,8 százaléknyi szavazatot, mint az RMDSZ-nek, hogy átlépje az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Szász Jenő szemmel láthatóan arra játszik, hogy Tőkés László és Markó Béla ne jusson megállapodásra. Ez ugyanis háttérbe szorítaná szervezetét és bejegyzendő pártját is, és felértékelné a püspök vezette EMNT-t, amelyet az udvarhelyi polgármester nem tart eléggé radikálisnak.

Tőkés és Markó esetleges egyezsége eldöntheti az új párt sorsát
Tőkés és Markó esetleges egyezsége eldöntheti az új párt sorsát
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.