Rendőr-határőr "állapotvita"

Létszámarányosan több bűncselekményt, de kevesebb szabálysértést követtek el tavaly és tavaly előtt a határőrök, mint a rendőrök - ez olvasható ki egy frissen készült jelentésből.

Kovács Iván, a határőrség szóvivője Piros Attila igazságügyi és rendészeti minisztériumi (IRM) szakállamtitkárnak egy szakmai egyeztetésen tett kijelentésére hivatkozva szerdán úgy nyilatkozott: a szaktárca számít Béndek József altábornagy, országos határőr-parancsnok munkájára a rendőrség és a határőrség integrációja során. Kérdés, hogy mi lesz az integráció után.

Miként arról lapunk is beszámolt: az m1 Kék fény műsorának múlt hétfői adásában Béndek egyebek között azt mondta: a határőrség negatív érzelmekkel fogadta beolvasztását a rosszabb állapotban lévő rendőrségbe.

Csütörtökön rendőrségi körökből terjedni kezdett egy statisztikai kivonat, miszerint az elmúlt két évben létszámarányosan lényegesen több bűncselekményt követtek el a határőrök, mint a rendőrök.

Jelenleg háromszor annyi rendőr dolgozik, mint határőr. (A birtokunkban lévő statisztika csak a hivatásosok által elkövetett jogsértéseket tartalmazza, a közalkalmazottakét és a köztisztviselőkét nem.) Eszerint 2005-ben a 9537 fős határőrségen 221 bűncselekményt és 49 szabálysértést jegyeztek fel, és összesen 676 fegyelemsértést követtek el. A háromszor nagyobb létszámú (28636 fős) rendőrségen 409 bűncselekményt és 645 szabálysértést, valamint 2299 fegyelemsértést regisztráltak.

Azaz: 2005-ben ezer határőrre 23, egy évvel később 24 bűncselekmény jutott, miközben ezer rendőr közül csak 14, illetve 12 követett el bűncselekményt. A szabálysértések számát tekintve ezer határőrre 2005-ben 5,1, 2006-ban 7,1 esetet jegyeztek fel, míg a rendőrségen 22, illetve 26 szabálysértést regisztráltak.

A statisztika a névtelenséget kérő rendőrségi tisztviselők szerint azt mutatja, hogy a határőrség semmivel sincs "jobb állapotban" a rendőrségnél, legfeljebb ott nem robbantak ki olyan botrányok, amelyek ráirányították volna a politika és a közvélemény figyelmét a jogsértésekre.

A jegybankban lesz biztonsági főnök Bene

A május 31-én menesztett országos rendőrfőkapitány, Bene László altábornagy lesz a Magyar Nemzeti Bank biztonsági vezetője - értesült a Népszabadság. Információnkat Bene László megerősítette, de leendő feladatairól, terveiről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.