Ha­di­be­ru­há­zás

Front­se­bé­szek pra­xi­sa a bi­zo­nyí­ték rá, hogy oly­kor a ra­di­ká­lis gyógy­mód is le­het cél­ra ve­ze­tő. Ha az élet fo­rog koc­kán, vág­ni kell. Olyan­kor nincs idő hő­mé­rőz­ni, vagy ke­zel­get­ni a ki­sebb se­be­ket. Más kér­dés, hogy mu­száj-e most bom­ba­zá­por­ba ke­rült fel­cser­ként vi­sel­ked­nie a kor­mány­nak?

Hi­szen bár­men­­nyi­re ku­tat­juk is, más okot nem na­gyon ta­lá­lunk az új kor­mány­za­ti ne­gyed ro­ham­sze­rű meg­va­ló­sí­tá­sá­ra, mint hogy sür­get az idő, s ha 2010-ig nem si­ke­rül va­ló­ra vál­ta­ni az el­kép­ze­lést, ga­ran­tál­ha­tó, hogy pa­pí­ron, eset­leg ala­po­zá­si göd­rök­be szo­rít­va ma­rad a gran­di­ó­zus álom.

A kéz­zel fog­ha­tó „tett”, a be­ton­ba-üveg­be ön­tött al­ko­tás. An­nak ta­pint­ha­tó cá­fo­la­ta, hogy itt csak rom­bo­lás és fosz­to­ga­tás foly­na. A kor­mány­za­ti ne­gyed épp olyan szim­bó­lum­nak épül, mint a kon­zer­va­tív ka­bi­net Nem­ze­ti Szín­há­za. Csak ez nem az al­ko­tó kul­tú­ra­fel­fo­gá­sá­ról, ha­nem a kor­mány­za­ti fi­lo­zó­fi­á­ról hi­va­tott so­kat mon­da­ni.

A ta­ka­ré­kos­ság óhaj­tá­sá­ról, az üz­le­ti szem­lé­let fon­tos­sá­gá­ról, a kö­te­le­ző pu­ri­ta­niz­mus­ról. Ol­csóbb lesz, gaz­da­sá­go­sabb, zöl­debb – ígé­rik a ter­vek, s per­sze se­gí­ti a vá­rost, len­dí­ti a gaz­da­sá­got.

Ak­na­tűz­ben vi­szont nem el­ vá­rás, hogy a rész­le­tek­kel is tö­rőd­jön az em­ber. Így az­tán mind­má­ig adós a kor­mány a va­lós kö­rül­mé­nyek fel­tá­rá­sá­val és meg­vi­ta­tá­sá­val. Csak sejt­he­tő, mi­lyen ha­tást gya­ko­rol majd a vá­ro­si cent­rum el­to­ló­dá­sa az amúgy is vé­sze­sen szlömösödő, sor­va­dó pes­ti Bel­vá­ros­ra.

Nem tud­ni azt sem, men­­nyi­ért le­het dob­ra ver­ni a ré­gi in­gat­la­no­kat, és mit tesz a túl­kí­ná­lat a már­is te­lí­tett iro­da­pi­ac­cal. S per­sze an­nak is leg­ fel­jebb szur­kol­ni le­het, hogy az utó­kor ne úgy te­kint­sen majd a győz­tes terv sze­rint fel­épü­lő rém prak­ti­kus, de amúgy sem­mi­fé­le épí­té­sze­ti szen­zá­ci­ó­val nem szol­gá­ló ne­gyed­re, mint mi a la­kó­te­le­pek­re: ért­jük a jó szán­dé­kot, de a lát­ványt biz’ utál­juk.

Egy biz­tos: a csa­ta ja­va még csak most jön. A be­ru­há­zást el­len­zők előbb a dön­tést sze­dik majd ízek­re, az­tán a meg­va­ló­su­lást, s ha túl le­szünk az ava­tá­son, jön­nek majd a kü­lön­fé­le vizs­gá­la­tok. Ki tud­ja, el­ér­ke­zik- e va­la­ha az idő, ami­kor a há­bo­rús fe­lek rá­esz­mél­nek: az épí­tés kon­szen­zus­te­rem­tő, bé­kés mű­faj is le­het­ne.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.