Újra átmegy az országon a sugárzás miatt visszaküldött vonat

Úton van Szlovéniába Záhonyból az a tehervagon, amelyet az ukrán hatóságok radioaktív sugárzás miatt fordítottak vissza magyar területre - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

A cirkóniumérccel megrakott vasúti kocsi csütörtökre virradó éjjel, 2 óra 20 perckor indult vissza Szlovéniába, ahonnan korábban Magyarországon és Ukrajnán át, Fehéroroszágba ment volna rakományával - mondta Fülöp István.

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője annyit közölt: a vasúti kocsi a nap folyamán elhagyja az országot. A távirati iroda értesülése szerint a vagon várhatóan az éjszaka folyamán lépi át a szlovén-magyar határt.

Nem volt befogadó nyilatkozat hozzá

A szállítmányt a fehérorosz címzett befogadó nyilatkozatának hiányában nem engedték be a hét elején Ukrajnába. A szlovéniai szállító szerint az ukrán műszerek pontatlanok, s az ukránok eltúlozzák a szlovének szerint nem is létező veszélyt.

Nem először szállítottak már vasúton csempegyártáshoz használt cirkóniumot, de még egyszer sem volt gondjuk emiatt. Ezért sem szerezték be a fehérorosz megrendelő befogadó nyilatkozatát, ami a veszélyes (így a sugárzó) áruk szállításának előfeltétele. A szlovén fuvaroztató szerint ugyanis a szállítmány nem veszélyes, és valójában nem is sugárzó. Annak ellenére sem, hogy az ukrán sugárkapu "bejelzett".

Úgy sugárzik mint egy cserépkályha

A szlovén fél álláspontját megerősíteni látszanak a magyar katasztrófavédelem mérései: harminc méterre a vagonoktól már csupán a természetes háttérsugárzást mutatják a műszerek - derült ki Dobson Tibor nyilatkozatából. A sugárzás mértéke meghaladja ugyan a megengedett értéket, de elmarad attól a szinttől, ami - legalábbis a magyar gyakorlat szerint - biztonsági intézkedéseket igényelne.

A szállítmány egyébként - egy névtelenséget kérve nyilatkozó pénzügyőrségi tisztviselő szerint - "semmivel sem sugárzik jobban, mint egy cserépkályha". Márpedig igen gyakran előfordult, hogy a magyar sugárkapuk bejeleztek, amikor egy cserépkályha-szállítmány áthaladt rajtuk.

Múlt pénteken ment át az országon először

Fülöp István, a szabolcsi katasztrófavédelmi bizottság vezetője, a megyei önkormányzat elnöke szerint a vagonnál mért radioaktív sugárzás kis mértékű, messze el elmarad attól a szinttől, hogy bármilyen intézkedésre lenne szükség a szállítmánnyal kapcsolatban.

A fideszes helyhatósági vezető, országgyűlési képviselő fontosnak tartotta kiemelni, hogy "a sugárzás emberre, vagy a környezetre semmiféle káros hatást nem jelent".

Hozzátette: ezt, a szabolcsi katasztrófavédelmi szervezet szakembereinek mérése mellett, független szakértő is megállapította.

A cirkóniumércet szállító tehervonat a múlt pénteken tartott Magyarországon át Ukrajna, valamint végcélja, Fehéroroszország felé, amikor az ukrán hatóságok az egyik teherkocsinál mért sugárzás miatt megtagadták a szerelvény beléptetését az országba és visszafordították a záhonyi határállomásra.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.