Az EU elégedett a magyar mobilszolgáltatókkal

Mindhárom magyar mobilszolgáltatót kedvezően sorolja be a roamingdíj-csökkentésben az az európai uniós összesítés, amelyet csütörtökön tettek közzé Brüsszelben.

 Az Európai Bizottság körkérdésére a huszonhetek 95 szolgáltatója közül 74 válaszolt – kirívó megatív példaként a lettek egyáltalán nem reagáltak. Az EU-táblázat szerint a Pannon mind az eurotarifára – 49 eurócent (123 Ft) nettó percdíj a kezdeményezett, illetve 24 eurócent (60 Ft) a fogadott hívások esetében - való átállás ütemezésében, mind pedig az árképzésben meghaladja az uniós elvárást.


Igaz, a barangolási díjban csak húsz, illetve tíz eurócenttel marad a plafon alatt. A T-Mobile az ajánlattételben, a Vodafone pedig a fogadott hívások percdíjában éppen az elvárt küszöböt hozza, egyébként szintén kedvezőbb az ajánlata az uniós minimumnál. A magyar szolgáltatóknál csak a csehek és a máltaiak kaptak összességében kedvezőbb besorolást.

- Éppen egy hónappal a mobiltelefonos barangolási díjakra vonatkozó európai uniós rendelet hatályba lépése után az európai fogyasztók körülbelül 50 százaléka már élvezi a jelentős díjcsökkenés elonyeit – nyilatkozta Viviane Reding, a hírközlésért felelős EU-biztos, hozzátéve: különös megelégedésére szolgál, hogy számos szolgáltató már a nyaralási idény elejétől bevezette az eurotarifát. – Csak kevés esetben tapasztaltuk, hogy a rendeletet nem átlátható, sőt versenyellenes magatartással próbálják késleltetni – mondta, szankciók lehetőségére utalva.

Kifejezett elmarasztalást Bulgáriában, Cipruson, Luxemburgban és Szlovéniában kaptak szolgáltatók. Németországban a négy szolgáltatóból három válaszolt a megkeresésre, és mostanra mindhárman aktiválták már az EU-tarifát. A déli nyaralócélpontok közül Görögországban a Vodafone, Olaszországban a Vodafone Omnitel, Spanyolországban pedig a Vodafone és a Telefónica Móvitel átállási paraméterei a legkedvezőbbek.

Brüsszeli tudósítónktól

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.