"Sugárzik, mint egy cserépkályha"

Tegnap, a késő esti órákban, 22 óra 5 perckor indult vissza Szlovéniába az a tehervonat, amelynek sugárzó cirkóniumszállítmánya fennakadt a "sugárkapun" az ukrán határon - mondta az MTI érdeklődésére Rácz Gábor, a MÁV Cargo kommunikációs vezetője. Hozzátette, a szerelvény Budapest-Ferencváros érintésével haladt vissza Szlovéniába.

A szállítmányt a fehérorosz címzett befogadó nyilatkozatának hiányában nem engedték be a hét elején Ukrajnába. A szlovéniai szállító szerint az ukrán műszerek pontatlanok, s az ukránok eltúlozzák a szlovének szerint nem is létező veszélyt.

Nem először szállítottak már vasúton csempegyártáshoz használt cirkóniumot, de még egyszer sem volt gondjuk emiatt. Ezért sem szerezték be a fehérorosz megrendelő befogadó nyilatkozatát, ami a veszélyes (így a sugárzó) áruk szállításának előfeltétele. A szlovén fuvaroztató szerint ugyanis a szállítmány nem veszélyes, és valójában nem is sugárzó. Annak ellenére sem, hogy az ukrán sugárkapu "bejelzett".

A szlovén fél álláspontját megerősíteni látszanak a magyar katasztrófavédelem mérései: harminc méterre a vagonoktól már csupán a természetes háttérsugárzást mutatják a műszerek - derült ki Dobson Tibor nyilatkozatából. A sugárzás mértéke meghaladja ugyan a megengedett értéket, de elmarad attól a szinttől, ami - legalábbis a magyar gyakorlat szerint - biztonsági intézkedéseket igényelne.

A szállítmány egyébként - egy névtelenséget kérve nyilatkozó pénzügyőrségi tisztviselő szerint - "semmivel sem sugárzik jobban, mint egy cserépkályha". Márpedig igen gyakran előfordult, hogy a magyar sugárkapuk bejeleztek, amikor egy cserépkályha-szállítmány áthaladt rajtuk.

A magyar vámőrség több mint harminc sugárkaput működtet. Valamennyi határátkelőn telepítettek egyet a belépő oldalon, s az uniós külső határokon is, továbbá néhány nagy forgalmú közúti átkelőn. Utóbbiak telepítési helyét azonban biztonsági megfontolásokból nem hozzák nyilvánosságra, mint ahogy azt sem közlik, hogy egy adott időszakban éppen hol üzemeltetik a mobil sugárzásmérőket.

Sipos Jenő pénzügyőrségi szóvivő az ügy kapcsán azt hangsúlyozta: a feladó és az áru címzettjének a felelőssége gondoskodni a veszélyes (például sugárzó) áruk nemzetközi előírásoknak megfelelő szállításáról.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.