Engedtek a gazdák a 25 milliárdból

A demonstrációs bizottsággal felfüggesztett tárgyalások folytatására adott mandátumot Gráf József agrárminiszternek a kormány tegnapi ülésén - mondta el lapunknak Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője.

A miniszter előbb a gazdák küldötteivel ismerteti a kormány által felkínált lehetőségeket, s csak ezt követően, ma hoz részleteket nyilvánosságra. Kedden a demonstrációs bizottság és az agrárkormányzat közötti egyeztetésben szünetet rendeltek el, s az eddigi álláspontokról készített előterjesztés került a kormány elé. A gazdák képviselői a megbeszélések további menetéről azt követően kívántak megállapodni, hogy megismerték a kormány javaslatát.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) igazgatója lapunknak tegnap elmondta: a tárgyalások további menete a miniszter mandátumán múlik. Elmondta azt is, ha a kormány elfogadta volna a fagykárt szenvedett gazdák követelését, akkor akár szerdán is folytatták volna a tárgyalást. Nem cáfolta a Népszabadság értesülését, miszerint a demonstrálók engedtek abból a korábbi követelésükből, hogy a kormány 25 milliárd forinttal támogassa a kárrendezési alapot, s megelégednének - a kormány által eredetileg ajánlott 5 milliárddal szemben - 8 milliárd forinttal. Elmondta azt is, hogy a következő tárgyalás helyszínéül Nyíregyházát jelölik meg.

A rendkívüli mezőgazdasági helyzetre való tekintettel Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke kezdeményezte, hogy a parlamenti testület jövő hétfőn, augusztus 6-án rendkívüli ülést tartson. Az ülés napirendjén a gabonahiány, továbbá az ennek következtében fellépő élelmiszerár-emelkedések hatása lehet a téma. Herbály Imre, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke közölte: az ülésen ott lesznek az MSZP-s tagok. A bizottság összehívását ugyanakkor Herbály az ellenzékiek "politikai érdekeik alapján elindított" ügyének tartja. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.