Saját főügyésze lehet az EU-nak

Közös vádhatóság igen, közös büntetőjog azonban nem várható az unióban - mondja Frattini európai bizottsági alelnök.

Brüsszel

Határokon átnyúló fegyver- és embercsempészet, leánykereskedelem, gyermekpornográfia, pénzhamisítás- és mosás felderítése - a hivatalban lévő Európai Bizottság egyik utolsó lépése lehet két év múlva, hogy kezdeményezi a közös uniós főügyész hivatalának felállítását. Erre utal legalábbis Franco Frattini, az igazságügyekért felelős EU-biztos szerdai, brüsszeli nyilatkozata.

Ez a gyakorlatban a már most is létező, ám a koordináló szerepnél nagyobb jogosítványokkal nem rendelkező hágai EU-hivatal, az Eurojust megerősítését jelentené. Ahogy az EU állandó elnöke és főképviselőnek nevezett "külügyminisztere", a leendő főügyész is a huszonhetek vezető "arca" lenne. A reformszerződés a hivatalt azzal teszi majd lehetővé, hogy feloldja a konszenzusos, egyhangú döntéshozatal kötelezettségét a bel- és igazságügyekben. - Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy soha nem lesz közös európai Btk. Arra azonban szükség van, hogy egyes meghatározásokat összehangoljunk: például, hogy miben is áll a terrorista tevékenység vagy a gyermekkereskedelem - mondta Frattini.

Megmutatkozik például a közös EU-főügyész hiánya az uniós tagállamokat érintő Gripen vesztegetési ügyben. Christer van der Kwast svéd főügyész azon tisztázatlan pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatban nyomoz, amelyek a brit- svéd vadászgépek csehországi lízingelése során folyhattak. - Meglátjuk, hogy milyen nyomok lelhetőek fel, és felosztjuk a munkát egymás között. Elképzelhetetlenül nagy anyaggal kell dolgoznunk, rengeteg dokumentummal, számos kihallgatandó személlyel - fogalmazott nemrég a Stockholm, Prága, London és Bécs között ingázó van der Kwast.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.