Az OEP nem hatódhat meg

A törvény az törvény, amit mindenkinek be kell tartani - kommentálták és indokolták többen is, hogy az egészségbiztosító szerződést bontott a Szemem Fénye Alapítvánnyal.

A közfeladatra, daganatos betegek szállítására vállalkozó alapítvány tiltakozó tüntetést szervezett: türelmet és megértést vár a hatóságtól. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint kötelességük volt szerződést bontani, mivel az alapítványnak 90 napon túli köztartozása van. Tízmillió forinttal adósai az APEH-nak, és a három hónapon túli tartozás szerződésbontással jár. Molnár Barbara, az OEP szóvivője szerint ráadásul erről őket az alapítvány nem is tájékoztatta, jóllehet ezt is előírja a jogszabály. Az egészségbiztosító a sajtóból értesült a szervezet pénzügyi helyzetéről. A biztosítónak nincs mérlegelési joga: sem abban, hogy mely feladatokra, s mely szolgáltatókkal szerződik, sem abban, hogy a szerződésbontás nyomán ellátatlanul maradó feladatokat hogyan látja el. Molnár Barbara szerint erről egy úgynevezett "befogadó bizottság" dönt, amelybe különböző szervezetek delegálják a tagokat. A szóvivő szerint azonban az alapítvány után nem marad űr: Baranyában 59 autó szállít betegeket, ezek alkalmasak gyerekek szállítására is.

A Szemem Fénye Alapítvány 2003 óta látja el 14 megyében a daganatos és leukémiás gyermekek szállítását öt autóval, amelyből eddig három működtetését finanszírozta az állam. Eddig több mint hétezer alkalommal szállítottak beteg gyermekeket, s tavaly 11,4 millió forintot kaptak az OEP-től. A szervezet abban bízik, hogy az egyszázalékos adótámogatásokból szeptemberben befizetheti az adótartozást. Ezután újra pályáznia kell.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.