Fliegauf Benedek új filmjének világpremierje Locarnóban

Fliegauf Benedek legújabb, Tejút című filmjének világpremierjét Svájcban, Locarnóban tartják augusztus 7-én. Az alkotó elmondta, nagyon örül, hogy filmjének világpremierjét éppen ezen a filmfesztiválon tartják.

"Az ilyen típusú filmekre, mint a Tejút, azt szokták mondani, hogy formabontó, Locarnóról pedig azt beszélik, hogy szívesen prezentál szélsőséges, új utakat kereső filmeket. Ezt szerencsés találkozásnak tartom" - nyilatkozta az MTI-nek szerdán Fliegauf Benedek, hozzátéve: a leginkább hálát érez, hogy a film részese lehetett.

A Rengeteg és a Dealer című mozival ismertté vált rendező legújabb filmje a szerdán kezdődött hatvanadik, jubileumi locarnói filmfesztivál "Napjaink Filmművészei" (Filmmakers of the Present) elnevezésű versenyprogramjába kapott meghívást.

A Tejút az alkotásról közzé tett összegzés szerint sajátos természetfilm, amelyben nem zsiráfok vagy pingvinek láthatók, hanem emberek.

"Ebben a filmben nincs város, nincs vidék, nincs politikai konfliktus, csak a bioszféra, az időtlen táj, és ezek a furcsa és titokzatos lények - azaz mi emberek (...). A Tejutat nézve talán sikerül olyan tudatállapotot teremteni, amely élőhelyünket annak   láttatja velünk ami: egy csodálatos bolygó a végtelen űrben" - írta legújabb munkájáról Fliegauf Benedek.

A Tejút forgatókönyve és látványterve is a rendező nevéhez fűződik, s ő szerezte a film zenéjét is. Célja olyan pszichedelikus alkotás elkészítése volt, amely az ambient zenei stílushoz hasonlóan teret enged a befogadó figyelem különböző szintjeinek, nem erőltet semmilyen konkrét olvasatot.

A film magyarországi bemutatóját az augusztus 20-án kezdődő Moziünnepen tartják, a budapesti Művész moziban. A rendező tájékoztatása szerint a hivatalos forgalmazás időpontja még kérdéses, de az biztos, hogy a 39. Magyar Filmszemlén már látható lesz az alkotás.  

Fliegauf Benedek jelenleg négy filmes projektben dolgozik, de - mint mondta - nem szívesen bocsátkozna jóslatokba abban a tekintetben, hogy ezek milyen sorrendben válnak valóra. "Egy biztos: egyformán lesznek másmilyenek" - tette hozzá.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.