A mediterrán étrend segíthet a cukorbetegeken is

Közismert, hogy a hagyományos mediterrán étrend - több zöldség, gyümölcs és hal, kevesebb hús - segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, s az újabb kutatások szerint jótékonyan hat a cukorbetegekre is.

 

 

Linton R. Harris, a melbourne-i Monash Egyetem orvosszakértője és társai megfigyelték, hogy a mediterrán országokból Ausztráliába települteknek alacsonyabb a szívbetegség okozta elhalálozás aránya azoknál, mint akik Ausztráliában születtek. Ez arra késztette őket, hogy megvizsgálják a különböző etnikai csoportok diétái miképpen hatnak a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozásokra.      

A felmérésben negyvenezer, 40 és 69 év közötti férfi és nő vett részt, akiknek 24 százaléka származott a mediterrán országokból, míg a többi Ausztráliában született. Tíz évig tartott a vizsgálat.

A kutatók ételkérdőívek alapján számították át az elfogyasztott mediterrán ételek, zöldségek, gyümölcsök és húsok mennyiségét. Az eredményt a The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közölték.

Linton R. Harris elmondta: azoknál, akik a legtöbb mediterrán ételt fogyasztották 30 százalékkal volt alacsonyabb a veszélye annak, hogy a szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg.

A kutatók megállapítása szerint a mediterrán-diéta a cukorbajosok számára is kedvező hatású lehet. A cukorbeteg résztvevők vizsgálati eredménye azt sugallja, hogy a mediterrán-diéta csökkentheti az ischaemiás szívbetegségből eredő halálozást. Ezek az eredmények azonban kis csoportokon végzett vizsgálatokon alapulnak, ezért további kutatásokra van szükség ezen a téren - mondta Linton R. Harris.

(MTI/Reuters)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.