A váci polgármester elnézést kért - és marad

Trágár kijelentése miatt lemondásra szólította fel Vác szocialista polgármesterét a jobboldali ellenzék. Bóth János nem mond le.

Bóth János váci polgármestert, az MSZP parlamenti képviselőjét - mint arról szombaton beszámoltunk - felbőszítette, hogy az iskola nélkül maradt csörögi roma gyerekek ügyében feljelentést tett egy jogvédő alapítvány. Az egyik önkormányzati bizottsági ülés után bekapcsolva maradt a magnó, és rögzítette a polgármester indulatos szavait. A hangfelvétel szerint akkor fog beindulni a "csörögi gyerekek esetleges fölvétele Vácra, hogy ha ez az alapítvány először is bocsánatot kér a képviselő-testülettől, és megköszönik az eddigi tevékenységet, ha nem, akkor pedig Csörög felejtse el Vácot, és húzzanak a büdös francba!"

A polgármester utóbb azzal védekezett, hogy kijelentését nem a nyilvánosságnak szánta, és elnézést kért, amiért "ilyen nyelvi eszközöket használt".

A helyi ellenzéket ez nem hatotta meg: a Jobboldali Összefogás Frakció tegnap lemondásra szólította föl a polgármestert. A jobboldal szerint a "húzzanak a büdös francba" kitétel felháborodást váltott ki, a szocialista politikus lejáratta a várost, és ezzel alkalmatlanná vált posztjára.

Az ellenzék állítása szerint a polgármester már két évvel ezelőtt ahhoz a feltételhez kötötte a csörögi kisiskolások befogadását, ha a község eláll a váciak kommunális hulladékát befogadó szeméttelep bezárásától. A jobboldali frakció ezt elfogadhatatlan eljárásnak, a gyerekek jogaival visszaélő zsarolásnak minősítette.

Molnár Lajos, Vác alpolgármestere a Roma Sajtóközpontnak nyilatkozva tagadta, hogy a település tavaly azzal a kikötéssel vállalta volna át a roma gyerekeket, hogy ne szűnjön meg a csörögi hulladéklerakó. Bóth János polgármester az MTI-vel azt közölte: nem kíván lemondani, és az alapítvány feljelentését továbbra is alaptalannak tartja. Hisz - hangsúlyozta - épp ő járt el annak érdekében, hogy legyenek pluszforrások a csörögi iskolagondok megoldására. Az ellene felhozott jobboldali vádakat a polgármester politikai indíttatásúaknak nevezte.

Közben tárgyalások folynak arról, hogy a Sződtől öt éve különvált Csörögön is épüljön iskola. Valószínű, hogy a roma gyerekek addig Sződön tanulhatnak: abban a bezárásra ítélt épületben, amelyet most a tervek szerint mégis felújítanak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.