Már most elkezdődött a szüret Badacsonyban
A szakember kifejtette: a Csabagyöngye a balatonboglári borvidéken terem, ahol az idén a vártnak megfelelő, 90-100 mázsa a termés hektáronként. A szőlő 16-os mustfokú, 7 gramm/liter savtartalommal, ami optimális - tette hozzá.
A Csabagyöngye csak Magyarországon terem, így a szőlő, és a belőle előállított új bor is hungarikumnak számít Varga Bálint elmondása szerint. Ez úgynevezett nulla érlelésű bor, az erjedést követően néhány napon belül palackozzák, így megőrzi az eredeti szőlőízeket, illatokat. A Csabagyöngye idén augusztus végére, még a szüret ideje alatt a polcokra kerül, amelynek fogyasztását a bortermelők aperitifként, salátákhoz, levesekhez, "forró pillanatokhoz", 14 Celsius fokra lehűtve javasolják.
A 200 hektárnyi saját szőlőterülettel rendelkező és több mint 600 termelőtől szőlőt felvásároló Varga Pincészet az idén nettó 70 forintot fizet a Csabagyöngye kilogrammjáért, ami 17 forinttal több a tavalyi átvételi áránál - derült ki Varga Bálint beszámolójából. A szakember várakozásai szerint ebben az évben - a korábbi tendencia folytatásaként - tovább közelítenek egymáshoz a fehér- és kékszőlő-árak. Számításai szerint a fehér szőlő átvételi ára fajtától függően 15-30 százalékkal emelkedik, miközben a kékszőlők ára az enyhe vörösbor felesleg miatt nagyjából az előző évi szinten marad.
Varga Bálint elmondta, a meleg tavasz és koranyár, valamint az elmúlt hetek kiugróan magas hőmérséklete annyiban befolyásolta a korai fajták (Csabagyöngye, Irsai Olivér, muskotály-fajták) érését, hogy a szüret a megszokotthoz képest két héttel korábban kezdődött. Ezeknél a fajtáknál a szőlő minősége várhatóan meg fogja közelíteni a 2006-os kiváló évjáratot, a később szüretelt fajták minőségét azonban még nagymértékben befolyásolhatja a következő hetek időjárása - tette hozzá.
Kifejtette: komoly veszélyt jelent a hosszan tartó meleg, száraz idő a később beérő szőlőfajtáknál, aminek jeleként az utóbbi hetekben lelassult a bogyónövekedés. Ha a szárazság folytatódik, 30-50 százalékos mennyiségi elmaradás várható ezeknél a fajtáknál - mondta.
Varga Bálint úgy látja, a minőséget tekintve elsősorban a fehér szőlőfajták (Olaszrizling, Rajnai rizling, Juhfark, Chardonnay, Furmint, Hárslevelű) vannak veszélyben, mivel a kékszőlők (Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon) esetében a kis bogyóméret magas héj/must aránya jótékonyan hathat a minőségre. Még érkezhet időben elég csapadék ahhoz, hogy a tavalyihoz hasonló, kiváló minőségűek legyenek a később beérő szőlőink - tette hozzá.
(MTI)