Bugár szerint Duray Miklós "intrikus hazudozó"

"Intrikus hazudozónak" nevezte Duray Miklóst, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnökét Bugár Béla, a párt korábbi elnöke, akit a március végi tisztújításkor az addigi alelnök, Csáky Pál váltott fel a pártelnöki poszton. Bugárt a szlovák liberális polgári napilap, a SME internetes portáljának munkatársai faggatták.

A pártéletből kivonult, de a parlamentben képviselői teendőit ellátó Bugár jelezte: korábbi döntésének megváltoztatását csak abban az esetben lenne hajlandó megfontolni, ha az MKP vélelmezetten hibás politikája nyomán a szlovák-magyar viszony olyannyira megromolna, hogy úgymond, a konfliktusokat megelőzendő, a visszatérés lépéskényszerébe kerülne.

Bugár azonban nem tart attól, hogy a két ország viszonya megközelítheti a konfliktusküszöböt, nem feltételezi, hogy az új pártvezetés hibájából a dolgok idáig fajulnának. Lehetséges visszatérésének egy esetleges másik indítékát említve Bugár kijelentette: a visszatérés csak akkor lenne mérlegelés tárgya, ha az MKP támogatottsága kritikus mélypontra, a parlamenti küszöb határára süllyedne.

A magyar párt egykori, 10-11 százalékot is meghaladó támogatottsága most 8,7 százalékponton áll. A számos témára kiterjedő beszélgetésben a kérdezők felvetették: vajon van-e jövője Szlovákiában egy olyan pártnak, amely elsődlegesen a magyar nemzetiségű polgárok érdekeinek képviseletére összpontosít? Bugár válasza szerint az MKP-nek mindaddig biztos a létjogosultsága, amíg a szlovák pártoknak nem lesz olyan programjuk, amely megnyugtató módon tudná megjeleníteni és érvényesíteni a szlovákiai magyarok érdekeit is. A szlovák pártok politikájában ennek egyelőre semmi nyoma sincs.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.