Kutyaterápiával az aggkori rosszkedv ellen

Kutyaterápiával próbálják oldani az idős emberek magányát és derűsebbre fordítani a kedélyállapotukat egy homonnai (Humenné) szociális otthonban, Szlovákiában.

A helyi kynológiai társaság jóvoltából az aggok otthonának egy ideje "ideiglenes lakója" van: egy Eddie nevű juhászkutya. A kutyabarátok azért viszik rendszeresen az ebet otthon lakói közé, mert meggyőződésük, hogy a kutya igen kedvező módon, a védettség érzését keltve állíthatja helyre az idős emberek lelki egyensúlyát, biztonságérzetét és megfelelően motiválja a gyógyulást célzó hajlandóságukat.

Az úgynevezett canisterápiáról már világszerte sok helyen bebizonyosodott, hogy igen jól hasznosítható a mások iránti tolerancia és az önfegyelem erősítését célzó tréningekben, a mozgásszervi zavarok gyógyításában, és eredményesen javítja a magányos, magukba zárkózó emberek kommunikációs készségét, valamint az összpontosító képességet.

Eddie edzője, egy fiatal hölgy a homonnai idősek otthonának lakói között már rövid idő múltán azt tapasztalhatta, hogy az öregek gyorsan megkedvelték négylábú társukat, s hogy a kutya igen kedvező hatással van az idős emberekre - írta a SITA hírügynökség. A tudósítás szerint a kutya nagyon figyelmes az új gazdáihoz: érzékenyen reagál azok hangulatára, sikeresen jókedvre tudja őket deríteni.

Az idős emberek Eddie érkezésekor jobb a kedvük, fürgébbek lesznek, s a társaságában megfeledkeznek a gondjaikról. Kedélyállapotuk akkor is jobb, ha Eddie már hazament. Az öregek érzelmileg feltöltődnek és sokkal beszédesebbek, mint máskor: ilyenkor nem csak a kutyáról, saját érzelmeikről is felszabadultabban mesélnek egymásnak, ami mindenképpen javítja a kedélyállapotukat, segíti őket a magány feloldásában.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.