A Vodafone holnaptól csökkenti tarifáit az uniós rendelet miatt

A Vodafone Magyarország augusztus 1-től csökkenti a roaming-tarifát – jelentette be Beck György, a társaság vezérigazgatója.

Az új tarifát automatikusan kapják meg az ügyfelek, de a technikai átállás miatt az, aki szerdán már külföldre utazik, kérheti az ügyfélszolgálatnál az azonnali olcsóbb tarifát.

A Vodafone, hasonlóan a Pannon GSM-hez és a T-Mobile-hoz, a kezdeményezett hívások díját bruttó 144 forintban, a fogadott hívások díját pedig bruttó 70,80 forintban határozta meg percenként, minden napszakban, időszakban és uniós hálózatban.

Ennek hátterében az áll, hogy az Európai Unió a roaming díj felső határát az Európai Központi Bank június 29. árfolyama alapján szabta meg, ezért a három magyarországi szolgáltató tarifái egyformák.

A Pannon GSM és a T-Mobile már korábban bejelentette a tarifa-csökkentést, de csak augusztus 29-től.

Magyarországon az elmúlt egy évben a Vodafone roaming ügyfeleinek száma 20 százalékkal nőtt, s a cég teljes bevételének 8 százaléka származik roamingból.

Beck György elmondta: nem azért előzték meg a másik két szolgáltatót, hogy tömegesen magukhoz csábítsák az ügyfeleiket, ám a cég image-ját növelni akarták az időpont előre hozásával.

Az Európai Bizottság által 2006. július 12-én, a roaminggal kapcsolatban kezdeményezett jogalkotási folyamat célja az volt, hogy csökkentsék és szabályozzák a külföldi telefonhasználat díját.

A megszületett uniós roaming rendelet az uniós országokból a kezdeményezett hazatelefonálás 250-650 forintos percdíjait 144 forintra, a hívásfogadás 95-220 forintos díjait pedig 70,8 forintra szorította le a magyarországi mobilszolgáltatók esetében.

Számítások szerint a mobiltávközlési szolgáltatók bevételeinek 2,5 százalékát teszik ki a roaming bevételek, s az ügyfelek éves szinten összesen 8-15 milliárd forintot spórolnak meg a díjcsökkenéssel. A szolgáltatók kieső bevételeit kompenzálhatja az, hogy az emberek várhatóan többet telefonálnak majd külföldről.

Az uniós roaming-rendelet az elkövetkező évekre további díjcsökkentést tesz kötelezővé. Jövő nyáron a hazatelefonálás a jelenlegi euró-árfolyamon 138 forintba, 2009-ben pedig 129 forintba kerül, míg a külföldön történő hívásfogadásért 2008-ben 66 forintot, 2009-ben pedig 57 forintot lehet majd elkérni.

A mobiltelefonról belföldről hívott külföldi számok díjaira az uniós rendelet nem vonatkozik, csakúgy, ahogyan az EU-n kívüli külföldi országokra érvényes roaming díjak sem változnak a rendelet nyomán.

A rendelet a 27 tagú Európai Unió valamennyi mobilszolgáltatójára vonatkozik – de nem érinti az unión kívüli roamingolás költségeit. A rendelet nem szabályozza az SMS és MMS díjakat.

Roamingolásnál, azaz amikor a hazai mobilt külföldön használja az ügyfél, fizetnie kell a hívásfogadásért. Ennek az az oka, hogy a hívó fél – aki nem feltétlenül tudja, hogy a hívott külföldön tartózkodik – csak a hazai díjat fizeti, míg a többletköltségeket a hívott fél állja, ha fogadja a hívást.

Ha külföldről hív az ügyfél egy hazai számot és a hívott itthon tartózkodik, akkor csak a híváskezdeményezés roamingdíját kell kifizetnie a hívó félnek, de ha a hívott fél is külföldön van, akkor a hívásfogadásért neki is fizetnie kell.

Az Európai Unió vonatkozó rendelete értelmében a szolgáltatóknak szeptember 28-tól kell a már meglévő ügyfelek számára kötelezően bevezetni az olcsóbb romaingot, de magyar szolgáltatók korábban eleget tettek az előírásoknak. Az új ügyfelek számára augusztus 29-től kell elérhetővé tenni az alacsonyabb tarifát.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.