Jogi vita a verespataki beruházás engedélyezéséről

Egyre látványosabb jogi vitává válik a vitatott verespataki bányaberuházás. Miután tíz nappal ezelőtt a kolozsvári törvényszék felfüggesztette a Rosia Montana Gold Corporation nevére kiállított második településrendezési engedélyt is (az elsőt a gyulafehérvári ítélőtábla függesztette fel 2004-ben), a Fehér megyei tanács a napokban egy harmadik ilyen engedélyt adott ki.

Ion Dumitrel Fehér megyei tanácselnök azzal magyarázta aktusát, hogy a román kormány húzza az időt, nem kíván dönteni a projekt jóváhagyásáról, és megpróbálja a helyi hatóságok kezével kipiszkálni a gesztenyét a tűzből.

A zöldszervezetek is elégedetlenek. Elsősorban amiatt, hogy a kolozsvári bírósági döntést követően Korodi Attila környezetvédelmi miniszter nem állította le azonnal a beruházás előfeltételét képező környezeti hatástanulmány értékelésének folyamatát. Korodi azt állítja, erre neki nincs joga, s a döntéssel meg kívánta várni a hatástanulmányt értékelő tárcaközi bizottság soron következő ülését.

A kolozsvári bírósági döntést kieszközlő Környezetvédelmi Források Fejlesztéséért Független Központ (CIDRM) elnevezésű zöld szervezet azonban úgy véli, Korodinak törvényes kötelessége a hatástanulmány értékelési procedúrájának leállítása, és erre hétfőn hivatalosan fel is szólította a tárcavezetőt. A zöldek szerint ugyanis a hatástanulmány csakis akkor teljes, ha ahhoz érvénes településrendezési engedélyt csatoltak.

A fő kérdés azonban mégis az, hogy mennyiben állíthat ki román hatóság másik településrendezési engedélyt, ha egymás után két ilyen dokumentumot a bíróság felfüggesztett, a másodikat éppen néhány nappal a harmadik kibocsátása előtt. Hasonló jogi vita tárgyát képezte egyébként már a második engedély is.

 Kolozsvár

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.