"Hosszabbítás" a Touron

Csupán a Tour de France ért véget vasárnap - sokak nem kis örömére -, az eseményen történtekkel alighanem foglalkozunk még egy ideig. Minden idők legbotrányosabb francia körversenye sokáig borzolja majd a kedélyeket, efelől semmi kétség.

Bizonyságul egy tegnapi hír: az Astana csapat azonnali hatállyal kirúgta Alekszandr Vinokurovot, miután a versenyző B tesztje is pozitív lett, vagyis bebizonyosodott, hogy vérdopping segítségével nyerte meg a 13. szakaszt. "Az Astanának hivatalosan megerősítették, hogy a B minta nem negatív, ennek következtében minden kapcsolatunkat megszakítottuk Vinokurovval" - áll a svájci csapat hivatalos közleményében. (A kazah versenyző mindvégig váltig tagadta, hogy doppingolt volna.)

Ám ez még mind semmi: máris akad valaki, aki kétségbe vonja Alberto Contador győzelmének tisztaságát. Werner Franke, a doppingellenes küzdelem egyik szakértője úgy véli, hogy a spanyol sikere a sporttörténelem egyik legnagyobb szélhámossága. "Contador neve több helyen felbukkant spanyol bírósági, illetve rendőrségi iratokban - nyilatkozta a német a ZDF televíziónak, utalva a doppingdoktorként elhíresült Eufemio Fuentes ügyének vizsgálatára. - Erről egyszerűen elfeledkeztek, mindenről hallgatnak, mióta Contador nevét kihúzták a gyanúsítottak listájáról."

Franke azt állítja, hogy dokumentumok vannak a birtokában, többek között a Fuentes rendelőjének átkutatásakor felvett jegyzőkönyv, amelyben részletesen felsorolják a Contador által használt szereket. "Kapott inzulint, asztmagyógyszert, valamint egy olyan hormonkészítményt, amely segíti a tesztoszteron kiválasztását" - állítja Franke.

A szakember az 1990-es évek elején komoly szerepet vállalt a korábbi évek keletnémet doppingoltatási eljárásának leleplezésében, majd "keresztes hadjáratot" indított a doppingbotrányba keveredett, ennek nyomán tavaly visszavonult Jan Ullrich ellen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.