Elállt kártérítési igényétől az olaszliszkai gyanúsított

Visszavonja bírók, ügyészek ellen benyújtott százmillió forintos nem vagyoni kártérítésiigényét és egymilliárd forint közérdekű célra fordítandó bírság kiszabását kérő keresetét az olaszliszkai gyilkosság egyik gyanúsítottja.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt tavaly októberben a nyílt utcán verték agyon Olaszliszkán, miután autójával - könnyű sérüléseket okozva - elsodort egy kislányt. Az ügyben nyolc személyt helyezett előzetes letartóztatásba a Miskolci Városi Bíróság.

Közülük idősebb H. Dezső százmillió forint nem vagyoni kártérítés megítélését és egymilliárd forint közérdekű célra fordítandó bírság kiszabását kérte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságtól. Ezt a lépést azzal indokolta, hogy a hatóságok közokiratokban a lincselés szót használták a bűncselekménynyel kapcsolatban, holott az ügyben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt folyik az eljárás. Néhány nappal ezelőtt idősebb H. Dezső védője, Gyury József Gergely érdeklődésünkre elmondta: álláspontjuk szerint a "lincselés" kifejezés használata sértette védence személyiségi jogait, hátrányosan befolyásolta a gyanúsított, valamint a romák megítélését a közvélemény előtt, ezenkívül alkalmas az ítélkezési folyamat befolyásolására is. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság időközben elutasította a miskolci bírósággal és a főügyészséggel szembeni keresetet, mivel a két intézmény nem jogi személy, így azok nem is perelhetők. A bírók és ügyészek esetében nem született állásfoglalás.

Gyury József Gergelytől tegnap megtudtuk: azt javasolta védencének, hogy ez utóbbi keresetet vonják viszsza, mert nem szeretnék, ha az eljárás feszültséget keltene a romákkal szemben. Az ügyvéd tegnap érdeklődésünkre egyebet nem közölt a döntés hátteréről.

A magyarországi roma szervezetek mindenesetre sorra elhatárolódtak a korábbi, most visszavont kezdeményezéstől. Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom, valamint a Cigány Kisebbségi Önkormányzat borsodi elnöke a kereset visszavonásáról szóló hír hallatán érdeklődésünkre azt mondta: az egész ügy csupán arra volt jó, hogy bizonyos emberek reflektorfénybe kerüljenek.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője úgy reagált a hírre: az olaszliszkai ügyben az ügyészségnek - a rendőrséggel együtt - kizárólag az a célja, hogy a bűncselekményt teljeskörűen felderítse, és a felelősök megkapják méltó büntetésüket. Mint hozzátette, a kártérítési ügy érezhetően újból felkorbácsolta a közhangulatot, az egyébként is komoly indulatokat ebben az ügyben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.