Egységáras mobilroaming

A lehető legmagasabb díjat kéri el az uniós telefonálgatásért a T-Mobile, a Pannon és vélhetően a Vodafone is. Vigasztaló, hogy a 144 forint hívásindítási, és 70,8 forint fogadási díj 50-60 százaléka a korábbinak (vagy a nem uniós tag Hovátországinak). Némi vetélkedést a bevezetés időpontja hozhat.

Elmarad a Kóka János gazdasági miniszter által remélt árverseny a roaming piacán: a mobiltársaságok nem kezdtek öldöklő versenybe az Európai Unió országaiban érvényes roaming díjak kapcsán. A hazai szolgáltatók ráállnak az unióban maximálisan alkalmazható tarifákra, amelyek a korábbiaknak így is 50-60 százalékát teszik ki. A cégek az egyszerűbb adminisztrációt - és az olcsóbb átállási technikát - választva, előzetes regisztráció nélkül, augusztus végétől vezetik be az új díjakat - egy kivétellel. A cégek tehát nem várják meg a szeptember végi határidőt, amire módjuk lett volna.

A T-Mobile és a Pannon már bejelentette az árait, és a bevezetés időpontját is, a Vodafone ma teszi ezt közzé. A cég semmit sem árult el hivatalosan, piaci pletykák szerint azonban elképzelhető: esetleg előrébb hozzák az olcsóbb, uniós roaming díjak bevezetését, és azokat akár már pár napon belül alkalmazni kezdik.

A közösségi irányelv - áfa nélkül - percenként 49 eurócentben maximalizálja a külföldi hívásindítás, és 24 centben a hívásfogadás tarifáját. Ezt a rendelkezés megjelenésének napján érvényes árfolyamon kellett átváltani: a cégek pechjére ez éppen rendkívül közel esett a hazai valuta árfolyamcsúcsához, így 245,9 forinttal lehetett számolni egy eurót. Ebből jön ki, hogy - áfával együtt - 144 forintot és 59 fillért lehetne számlázni egy külföldről - más uniós tagországból - indított hívásért, míg az ott fogadott hívások percdíja 70 forint és 82 fillér lehetne.

A T-Mobile és a Pannon ajánlata nem sokkal olcsóbb ennél: a két cég, 59 fillért engedve, 144 forintot számláz az indított, és két fillér engedményt adva, 70,80 forintot a fogadott hívásokért. A Vodafone nem nyilatkozott a terveiről, mert a bejelentést és annak részleteit mai sajtótájékoztatójára tartogatja, de a piaci információk arról szólnak, hogy a szolgáltató új romaing tarifája megegyezik a másik két táraság által bejelentettel.

Verseny így csak a bevezetés időpontjában lehet - és ha igaz, a Vodafone korábbi kezdéséről szóló pletyka, akkor a cég ügyfelei már az idei nyári főszezonban olcsóbban használhatják telefonjaikat az EU országaiban.

A külföldi híradások alapján egyik uniós országban sem törik magukat a szolgáltatók, hogy egymás alá kínáljanak, nagyjából egymáshoz hasonló, vagy egyező árakkal dolgoznak.

Winkler János, a T-Mobile vezetője abban bízik, hogy az olcsóbb tarifák bátorítják az előfizetőket, hogy gyakrabban vegyék elő külföldön a telefonjukat. Ugyanakkor hozzáteszi, ügyfeleik ötöde mobilozik külföldön, tehát az új áraknak elsősorban ők örülnek. Az Eurobarométer kutatása alátámasztja a vezérigazgató szavait: az alacsonyabb ár ugrásszerűen növeli majd a telefonbeszélgetések számát, így hosszú távon a mobilszolgáltatók sem járnak rosszul.

Ove Freidheim, a Pannon vezérigazgatója azt emelte ki, hogy előfizetőik augusztus 29-től 38-79 százalékkal olcsóbban használhatják külföldön a mobiljaikat, a kedvező hívásdíjak pedig olyan tengerentúli területeken is érvényesek lesznek, amelyek kedvelt üdülési célpontok.

Kóka János gazdasági miniszter még az új európai tarifa bevezetése előtt egyeztetett a mobilcégek vezetőivel, és arra kérte őket, hogy az árcsökkentés miatt kieső bevételeiket ne próbálják a belföldi telefonálás díjainak emeléséből finanszírozni. Ehhez a társaságok tulajdonosainak is lesz egy-két szavuk, mindenesetre a Nemzeti Hírközlési Hatóság folyamatosan figyelni fogja a szolgáltatók belföldi díjainak alakulását, és ha kell, és tud, beavatkozik.

Egyvalamit azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, jelesül, hogy az új tarifák elsősorban az EU államaira vonatkoznak. Amennyiben egy uniós államból nem a közösség másik országába vagy egy unión kívüli államból - például Horvátországból - haza telefonálunk, máris más, általában magasabb díjakat fizetünk.

Brüsszel igazolva látja a várakozásait

Egyáltalán nem úgy látjuk, hogy az eurotarifa alkalmazása ne a versenyt idézné elő Európában a roaming díjak piacán - vitatta tegnap felvetésünket Martin Selmayr, az Európai Bizottság információs társadalomért felelős szóvivője. Mint azonban hozzátette, egyes országokban valóban vannak gondok az átállással, és kérdésünkre hármat meg is nevezett közülük: Bulgáriát, Franciaországot és Máltát. Hazánkkal kapcsolatban a szóvivő nem mondott határozott véleményt.

Brüsszel pénteken ismerteti az európai összképet, jelenleg a helyzetképet állítja össze. - Ez megfelelni látszik a várakozásainknak. Bízunk benne, hogy augusztus közepére az EU-polgárok 70 százaléka élvezheti már a csökkentett barangolási díjakból eredő költségcsökkenést - fogalmazott Selmayr. Pozitív példaként említett egy lengyel szolgáltatót, amely azzal indította be az ottani versenyt, hogy már az uniós rendelet hatálybalépése előtt, június 22-én alkalmazta, s egyben aktiválta is az eurotarifát, sőt az előírt árplafonhoz képest tizenöt százalékot engedett belőle. Németországban július 2-ától kedveznek egyes szolgáltatók a nyaralóknak.

Franciaországban a három szolgáltató eltérő taktikát választott. A Bouygues Telecom egységesen szeptember 25-én aktiválja az eurotarifát. Addig arra hivatkozik: szeptember 24-ig már a tavasz óta egyébként is kedvező díjakat biztosít azoknak, akik valamely szomszédos vagy pedig észak-afrikai országba viszik a telefonjukat. Az SFR augusztus 22-től a kártyás ügyfeleknek, egy héttel később pedig az előfizetőknek automatikusan biztosítja az eurotarifát. Közben a Vodafone Passport ingyenes szolgáltatással mintegy félmillió ügyfelének garantál ennél jobb lehetőséget: 56 országban egyeurós hívásdíjat és helyi beszélgetési díjat. Aki tegnap jelentkezett be az Orange-nál az eurotarifára, az augusztus 30-án részesedhet a kedvezményből. Az UFC-Que Choisir francia fogyasztóvédelmi szervezet panaszt tett a kormánynál, mert szerinte az illetékes párizsi hatóság, az Arcep nem kapott olyan jogosultságokat, amelyekkel kikényszerítheti a szolgáltatóknál az uniós szabályozást.

Vezetékesről tizedébe kerül a külföldi telefonálás

Bárkit kérdezzünk - még a telefontársaságokat is beleértve -, mindenki magasnak tartja a
roaming tarifákat. Az egész európai piacot tekintve a magyar mobilcégek árai a középmezőnyben voltak/vannak, ám más országok szolgáltatói nem ritkán egy négy- perces hívásért - amivel az irányelv megalkotói is számoltak - több mint 10, sőt akár 16 eurót is elkérnek. És miközben a mobiltársaságok barangoló árai lassan tíz éve változatlanok, a vezetékes cégeké folyamatosan csökken. Most nagyjából tízszer drágább mobilról hazatelefonálni, mint vezetékes vonalról. Nem véletlen, hogy az EU- polgárok 80 százaléka csupán SMS-t küld az otthoniaknak külföldi tartózkodása során. Mindez elegendőnek bizonyult a mobilszolgáltatók ellen indított offenzív uniós támadáshoz, amely az árakat szabályozó direktívában öltött testet.

Lehetséges, hogy elegendő lett volna a kirívó esetekben verseny-felügyeleti vagy fogyasztóvédelmi eljárást indítani a túl borsos árakat alkalmazókkal szemben, és az hatott volna az egész piacra, de maguk a mobilcégek sem voltak nyitottak erre.

A társaságok összetartanak, nem kezdenek ujjal mutogatni egymásra, hanem éppúgy, ahogyan együtt nyelték a hasznot, most kollektívan vállalják a megszorítást is. Információink szerint készülnek a visszavágásra, és valószínűleg arra hivatkoznak majd, hogy az irányelv mögött nincs elfogadható, de legalábbis az aktuális helyzetet bemutató hatástanulmány.

A jogszabály bevezetése a 700-800 milliárd forint forgalmú magyar mobilpiacon az előző éveket figyelembe véve, mintegy nyolcmilliárd forint bevételkiesést jelent, amihez némi beruházási költség is hozzájön, ami a végrehajtáshoz szükséges.

Kóka János a mobiltársaságok vezetőivel, néhány hónapja. Versenyről beszéltek
Kóka János a mobiltársaságok vezetőivel, néhány hónapja. Versenyről beszéltek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.