Roamingdíjak: az EU igazolva látja a várakozásait

Egyáltalán nem úgy látjuk, hogy az eurotarifa alkalmazása ne a versenyt idézné elő Európában a roamingdíjak piacán – vitatta tegnap felvetésünket Martin Selmayr, az Európai Bizottság információs társadalomért felelős szóvivője. Mint azonban hozzátette, egyes országokban valóban vannak gondok az átállással, és kérdésünkre hármat meg is nevezett közülük: Bulgáriát, Franciaországot és Máltát. Hazánkkal kapcsolatban a szóvivő nem mondott határozott véleményt.

Brüsszel pénteken ismerteti az európai összképet, jelenleg a helyzetképet állítja össze. – Ez megfelelni látszik a várakozásainknak. Bízunk benne, hogy augusztus közepére az EU-polgárok 70 százaléka élvezheti már a csökkentett barangolási díjakból eredő költségcsökkenést – fogalmazott Selmayr. Pozitív példaként említett egy lengyel szolgáltatót, amely azzal indította be az ottani versenyt, hogy már az uniós rendelet hatályba lépése előtt, június 22-én alkalmazta, s egyben aktiválta is az eurotarifát, sőt az előírt árplafonhoz képest tizenöt százalékot engedett belole. Németországban július 2-ától kedveznek egyes szolgáltatók a nyaralóknak.

Mint ismert, az EU rendelete június 30-án jelent meg a hivatalos közlönyben, s a legvégső határidő a csökkentett barangolási díjakra szeptember 30-a. Ekkorra a legkevésbé készséges szolgáltatónak is biztosítania kell az eurotarifát azon ügyfél részére is, aki semmit nem tett érte, hogy olcsóbban mobilozhasson külföldön.

Franciaországban a három szolgáltató eltérő taktikát választott. A Bouygues Telecom egységesen szeptember 25-én aktiválja az eurotarifát. Addig arra hivatkozik: szeptember 24-ig már a tavasz óta egyébként is kedvező díjakat biztosít azoknak, akik valamely szomszédos vagy pedig észak-afrikai országba viszik a telefonjukat. Az SFR augusztus 22-től a kártyás ügyfeleknek, egy héttel később pedig az előfizetőknek automatikusan biztosítja az eurotarifát. Közben a Vodafone Passport ingyenes szolgáltatással mintegy félmillió ügyfelének garantál ennél jobb lehetőséget: 56 országban egyeurós hívásdíjat és helyi beszélgetési díjat. Aki tegnap jelentkezett be az Orange-nál az eurotarifára, az augusztus 30-án részesedhet a kedvezményből. Az UFC-Que Choisir francia fogyasztóvédelmi szervezet panaszt tett a kormánynál, mert szerinte az illetékes párizsi hatóság, az Arcep nem kapott olyan jogosultságokat, amelyekkel kikényszeritheti a szolgáltatóknál az uniós szabályozást.

(forrás: brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.