Bugár Béla: Duray hazug és intrikus

Duray Miklós elsősorban abban nagyon jó, hogy kis igazságot hatalmas hazugsággal tudja keverni, és az egészet valóságos tényként állítja be és terjeszti. Ezen kívül intrikáival is árt a Magyar Koalíció Pártjának – jelentette ki a pozsonyi Sme napilap internetes kiadásában megjelent  terjedelmes interjújában Bugár Béla.

Arra a kérdésre, hogy ha az MKP volt elnöke az elmúlt esztendők során tisztában volt politikustársának jellemével, akkor vajon miért javasolta ő is a párt elnökségének tagjává,  az interjúalany így felelt: 

– Pragmatikus meggondolásból, mert mindig könnyebb féken tartani egy személyt a vezető testületen belül, mint azon kívül – vélekedett az exelnök, aki a továbbiakban beismerte, hogy tévedett, mert szerinte Duray Miklós sok kárt okozott a Magyar Koalíció Pártjának.

– Akkor is, amikor több mint öt évvel ezelőtt a FIDESZ nagygyűlésén kijelentette, hogy a „Felvidék veled van, Viktor!”, miként azzal is, hogy az elmúlt nyolc esztendőben csupán egyszer szólalt fel a pozsonyi törvényhozásban. Az interjú során Bugár Béla számos konkrét esettel igazolja az MKP jelenlegi stratégiai alelnökéről kifejtett véleményét, majd rámutatott, hogy ezekről a tényekről a párt látszategységének és tekintélyének megóvása érdekében nem beszéltek nyíltan, amit ma már hibának tart.      

Arról is faggatták a volt pártelnököt, hogy van-e létjogosultsága és jövője az etnikai alapú pártnak, hiszen az MKP leginkább csak a magyarok érdekeit képviseli Szlovákiában, emiatt mindig viszonylag kis politikai tömörülés marad.
       
– Legalább addig lesz, emeddig a szlovák pártoknak nem lesz életképes nemzetiségi programjuk. Jelenleg pedig némi apró előrelépés ellenére ilyesmit egyik politikai tömörülés dokumentumaiban sem talál.  Ezen kívül hiteles adataink vannak arról, hogy támogatóinknak mintegy két százaléka szlovák nemzetiségű, ami legalább ötvenezer választópolgárt jelent – hangzott a válasz.  

Végezetül arra is kíváncsi voltak az újságírók, vajon milyen esetben változtatná meg nemrég nyilvánosságra hozott elhatározását, vagyis mégsem lépne le a politikai porondról a jelenlegi megbizatási időszak végén? – Két esetben mérlegelném döntésem megváltoztatását.

Ha az MKP politikusainak hibájából olyannyira megromlanának a szlovák-magyar kapcsolatok, hogy súlyos konfliktusok fenyegetnének. Ez elképzelhetetlen, mert Csáky Pál jelenlegi elnöknek és társainak annyi esze azért van, hogy ilyesmit ne kockáztassanak. A másik eset pedig akkor következne be, ha az MKP támogatottsága annyira csökkenne, hogy a párt parlamenti jelenléte kerülne veszélybe. A legutóbbi adatok szerint a támogaottságunk jelenleg 8,7 százalék.

Korábban tíz százalék körül volt. Ha Duray továbbra is igy viselkedik, akkor ez a kedvezőtlen folyamat folytatódhat és én kénytelen leszek átértékelni saját elhatározásomat – szögezte le a volt pártelnök, aki továbbra is az MKP parlamenti képviselője.

Duray Miklós, Csáky Pál és Bugár Béla egy révkomáromi tanácskozáson 2007 áprilisában
Duray Miklós, Csáky Pál és Bugár Béla a révkomáromi tanácskozáson, 2007. április
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.