Magyarország tartja álláspontját Malina Hedvig ügyében

Magyarország a korábban is kifejtett álláspontját képviseli a nyitrai diáklány, Malina Hedvig ügyében - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTI kérdésére hétfőn Budapesten, a külképviselet-vezetők konferenciája kapcsán tartott sajtóértekezleten.

Magyarország elvi álláspontja végig ugyanaz volt Malina Hedvig ügyében - közölte a kormányfő arra a kérdésre, tervezi-e Magyarország az elmúlt napok fejleményeit figyelembe véve, hogy határozottabban lép fel a kérdésben. Gyurcsány Ferenc megismételte: Magyarországnak, mint kormánynak és államnak tartózkodnia kell attól, hogy beavatkozzon egy másik állam igazságszolgáltatásának ügyeibe egy konkrét bűneset, vagy annak gyanúja esetén. A fellépés ugyanis csaknem természetes módon egy másik államban az ottani igazságszolgáltatás ügyeibe való beavatkozásként érzékelhető - ismételte meg a magyar álláspontot Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök a sajtóértekezletet megelőző beszédében hangsúlyozta: tárgyalni kell a szlovákokkal, azt figyelembe véve is, "ha Malina Hedvignek igaza volt". A pozsonyi Pravda a múlt héten csütörtökön arról számolt be, hogy a nyitrai megyei ügyészség már vizsgálja, vajon törvényes volt-e a rendőrség és a járási ügyészség eljárása, amikor tavaly szeptemberben leállították az állítása szerint megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig támadói utáni nyomozást.

Gyurcsány Ferenc hétfői beszédében kiemelte: a nyugat-balkáni országok csatlakozása az Európai Unióhoz elsősorban politikai döntés kérdése, és nem nemzetközi jogi ügy. A távirati iroda ehhez kapcsolódó felvetésére a kormányfő azt mondta: a háborús bűnösöket bíróság elé kell állítani, ebben a kérdésben nincs helye kétértelműségnek.

Az MTI azon kérdésére, miként értékeli Putyin orosz elnök pénteki kijelentését arról, hogy az európai béke csak Szerbia területi épségének tiszteletben tartásával épülhet, Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a koszovói függetlenedési folyamat megállíthatatlan. Magyarország azt támogatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa közös határozatban szabályozza ezt a kérdést, eközben pedig sokoldalú tárgyalásokat kell folytatni - tette hozzá. Két hete az orosz vétó veszélye arra késztette az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy jegelje azt az ENSZ-határozatot, amely Moszkva szerint függetlenséget adott volna Koszovónak anélkül, hogy közvetlenül utalt volna rá.

A kérdést az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Oroszországból álló nemzetközi összekötő csoport elé utalták, ahol egyik államnak sincs vétójoga. Oroszország azonban kitart amellett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozza meg a végső döntést a kérdésben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.