Újabb lépés a verespataki stop felé

Le kell állítani a verespataki bányaberuházás engedélyezési folyamatát - erre a következtetésre jutott a román környezetvédelmi minisztérium jogügyi osztálya.

A tárca jogászai a kolozsvári törvényszék határozata és a hatályos törvények alapján döntöttek, és véleményüket feljegyzésben hozták a tárcavezető tudomására. Ezt maga Korodi Attila miniszter közölte vasárnap a Népszabadsággal. A miniszter kifejtette: a dokumentum alapján a bányaberuházás környezeti hatástanulmányát értékelő tárcaközi bizottság következő ülésén hoznak majd végleges döntést. Erre néhány napon belül sor kerül - mondta.

A kolozsvári törvényszék a múlt héten függesztette fel a hatástanulmányhoz szükséges településrendezési engedélyt, egy kolozsvári zöldszervezet kérésére.

A bányaprojekt tulajdonosa, a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalat ezzel szemben úgy véli, hogy a törvényszéki döntés miatt az engedélyezésnek nem kellene leállnia, s hogy Korodi Attilát egyetlen törvény sem ruházza fel a folyamat leállításának a jogával.

Stephanie Roth, a beruházást ellenző verespataki Alburnus Maior Egyesület aktivistája lapunknak tegnap azt mondta, hogy az engedélyezési folyamat leállításáról a hatályos jogszabályok értelmében maga a környezeti tárcavezető dönthet.

Tibori Szabó Zoltán
Kolozsvár

Verespatak
Verespatak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.