Az államtitkár nem cáfolta, hogy élemiszer-áremelkedés várható

A Fidesz szerint jelentős élelmiszer-áremelések következnek Az MDF aszálystratégia kidolgozását sürgeti. A földművelési tárca államtitkára nem cáfolta, hogy a szélsőséges időjárás élelmiszer-áremelkedéshez vezetet. A szaktárca szerint az állattenyésztők vannak a legnagyobb bajban. Az agrárkormányzat minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a bajba került gazdálkodóknak segítsen.

Gőgös Zoltán, a  Földművelésügyi és Vidékfejlesztési  Minisztérium (FVM) államtitkára Font Sándor megállapításaira reagálva nem cáfolta a szélsőséges időjárás okozta mezőgazdasági károk hatására várható élelmiszer-áremelkedés tényét. Az MTI  kérdésére kifejtette: az állattenyésztők vannak a legnagyobb bajban, ezért az agrárkormányzat minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a bajba került gazdálkodóknak segítsen.
Gőgös Zoltán példaként említette: az országban lévő intervenciós  gabonakészlet kapcsán javasolták az unió illetékeseinek, hogy azt csak állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodóknak lehessen  értékesíteni. A héten erről a témáról várhatóan újabb tárgyalások  lesznek Brüsszelben. Azonban megjegyezte: az országban lévő uniós intervenciós gabonakészlet nagyságáról túlzó állítást fogalmazott  meg a fideszes képviselő.

Gőgös Zoltán úgy vélte: a növénytermesztőket az  állattenyésztőknél kisebb kár fenyegeti a szélsőséges időjárás  okozta gondok miatt. Az előbbieket ugyanis a magasabb gabonaárak  részben kompenzálhatják elszenvedett veszteségeikért. A növénytermesztőktől ugyanakkor szolidaritást vár el az államtitkár, azt, hogy lehetőleg ne a kereskedőknek, hanem közvetlenül a végfelhasználóknak, azaz az állattenyésztőknek adják el árujukat.
Az agrártárca vezető tisztségviselője szerint az országban található intervenciós készleten felül még mintegy 700 ezer tonnányi  gabona kerülhet  szabad forgalomba. Ezek a készletek azonban  magánraktárakban vannak, aminek adásvételére azonban az agrárkormányzatnak tényleges befolyása nincs. Hozzátette: az  agrárkormányzat a fagykárenyhítési hitelkonstrukció mellett  munkálkodik az aszálykár-enyhítési hitelkonstrukció kidolgozásán is.

Az államtitkár utalt arra is, hogy az agrárkormányzat álláspontja nem változott a fideszes országgyűlési képviselő által  említett 25 milliárd forinttal kapcsolatban.
A korábbi információk szerint a top-up támogatások 2007. évi kifizethető mintegy 103 milliárd forintos nemzeti kiegészítését az  agrárkormányzat a gabonaintervenció költségeire hivatkozva  csökkentette 25 milliárd forinttal 78 milliárd forintra, hogy  biztonságos feltételeket teremtsen a gazdálkodók számára a gabonapiacon.

(MTI)

Aszály(kár)stratégiát sürget az MDF>>>
>
A Fidesz az EU-nak felajánlott gabonatartalék zárolását követeli>>>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.