"Húzzanak a büdös francba!"

Bóth János váci polgármestert egy hangfelvétel szerint felbőszítette, hogy az iskola nélkül maradt csörögi roma gyerekek ügyében feljelentést tett egy alapítvány. A polgármester bocsánatkérésre szólította föl az alapítványt, különben - mondta - "Csörög felejtse el Vácot, és húzzanak a büdös francba!" Utólag sajnálja, hogy ilyen szavakat használt, de a támadásokat továbbra is alaptalannak tartja.

A napokban riadóztatta a közvéleményt Kállai Ernő kisebbségi ombudsman: a Pest megyei Csörögön mintegy harminc roma diák nem tudja, hogy ősztől hova járhat iskolába. Csörög öt éve vált külön Sződtől, saját oktatási intézménye azonban nincs. Sződ csak korlátozott számban fogadja a csörögi gyerekeket, a közeli Vác polgármestere pedig kilátásba helyezte, hogy csörögiek a jövőben nem tanulhatnak a város iskoláiban. Kállai szerint a kialakult helyzetre pillanatnyilag nincs jogi megoldás: iskola híján Csörög nem képes ellátni alapfeladatát, más település viszont nem kényszeríthető arra, hogy befogadja a gyerekeket.

A régóta húzódó ügyben korábban feljelentést tett egy emberi jogi szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány. Egy lapunkhoz eljuttatott hangfelvétel bizonyítja, hogy ez a lépés alaposan feldühítette Bóth János váci polgármestert, az MSZP parlamenti képviselőjét. Nemrégiben egy önkormányzati bizottsági ülés után bekapcsolva maradt a magnó, és rögzítette a polgármester szavait: Bóth János szerint akkor fog beindulni a "csörögi gyerekek esetleges fölvétele Vácra, hogy ha ez az alapítvány először is bocsánatot kér a képviselő-testülettől, és megköszönik az eddigi tevékenységet, ha nem, akkor pedig Csörög felejtse el Vácot, és húzzanak a büdös francba!"

Bóth János kérdésünkre elmondta, hogy a kijelentést nem a nyilvánosságnak szánta. Az egész probléma abból fakad - állapította meg -, hogy nem volt megalapozott döntés Csörög különválása Sződtől. A polgármester állítása szerint az utóbbi években a váci iskolák mindenféle szerződéses kötelezettség nélkül befogadták a csörögi gyerekeket, és "soha nem néztük, hogy ki a cigány, ki nem". A szocialista politikus úgy érzi, hogy méltatlan támadások érik a várost: "Segítséget nyújtottunk, de köszönet helyett feljelentést kaptunk. A képviselő-testületet is feljelentették, meg engem is. Nem tudom hova tenni az alapítvány eljárását. Követelőzni nagyon könnyű..."

A polgármester elmondta, hogy beszélgetésünk előtt nem sokkal tárgyalásokat folytatott a csörögi gyerekek ügyében, és reméli, hogy Sződön sikerül mindenki számára megnyugtató megoldást találni iskolakezdésig. Visszatérve a hangfelvételen hallható trágár szavakhoz: Bóth János sajnálja, hogy "ilyen nyelvi eszközöket használt".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.