Szerbia jövője az EU-ban van - mondta Szent-Iványi a Vajdaságban

Az Európai Tanács döntése az Európai Unió alapszerződéseinek reformjáról új lendületet adhat a Nyugat-Balkán európai integrációjának - jelentette ki Szent-Iványi István, a Szabad Demokraták Szövetségének európai parlamenti képviselője a vajdasági Bácstopolyán elhangzott beszédében.

A magyar liberális politikus Koszovó státusának rendezését nevezte a Szerbia előtt álló legfontosabb kihívásnak a hat Duna menti országból érkezett fiatalok részvételével rendezett ifjúsági toleranciatáborban tartott előadásán.

Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi függő helyzet súlyos tehertétel a demokratikus Szerbia számára, mert veszélyezteti az ország belső stabilitását, és hátráltatja az ország integrációs törekvéseit. Szerbia további fontos feladatának nevezte a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködést és a demokratikus jogállam megszilárdítását, beleértve a kisebbségi jogok védelmét is.

Előadása után Szent-Iványi megbeszélést folytatott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével. Hangsúlyozta: az SZDSZ elengedhetetlennek tartja egy olyan hatékony megoldás kidolgozását, amely megkönnyíti majd a két állam polgárainak utazásait 2008. január elseje után, amikor Magyarország már része lesz a schengeni rendszernek. A magyar politikus jelezte: a maga részéről szorgalmazza az Európai Parlamentben, hogy az EU mihamarabb kössön megállapodást Szerbiával a vízumkönnyítésről, s hangsúlyozza, hogy a könnyítéseknek belátható időn belül el kell vezetniük a teljes vízummentességig.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.