"Bármilyen szomorú tény, Olaszliszkán lincselés történt"

Tudatos provokációnak nevezte Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke azt, hogy milliárdos kártérítést követel az olaszliszkai bűncselekmény egyik gyanúsítottja. Dancs Mihály a Klubrádió Kontra című műsorában úgy vélte, valakiknek érdekében áll, hogy a tavaly őszi tragédiát folyamatosan felelevenítsék.


 Korábban Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke egyéni akciónak, és a cigányság szempontjából kifejezetten károsnak vélte a történteket.A Borsod megyei Olaszliszkán tavaly októberben agyonvertek egy tanárt, mert autójával elsodort és könnyebben megsebesített egy kislányt. Az ügyben nyolc gyanúsítottat helyeztek előzetes letartóztatásba. Egyikük ügyvédje, Gyury József Gergely tegnap bejelentette, százmillió forint nem vagyon kártérítést és egymilliárd forint közérdekű célra fordítható bírság kiszabását követelik, amiért az esettel kapcsolatban a hatóságok a „lincselés” szót használták.

Dancs Mihály a Klubrádióban úgy fogalmazott: nagyon érdekelne, hogyan bírta rá az ügyvéd ennek a keresetnek a benyújtására azt a gyanúsítottat, aki korábban felvágta az ereit a börtönben, és nem túl iskolázott ember. Nem tudom, kik vannak a háttérben, kik állnak az ügyvéd tevékenysége mögött. Már most is az a helyzet az országban, hogy lassan minden problémáért a romákat teszik felelőssé - mondta Dancs Mihály.
Azt is megkérdezném az ügyvéd úrtól, hogy felvilágosította-e a védencét arról, hogy ha esetleg elbukják ezt a pert, akkor annak a hatalmas perérték miatt milyen súlyos anyagi következményei lehetnek?

Tóth Andrea, a Roma Sajtóközpont (RSK) főszerkesztője arra a kérdésre, hogy ők, a Központ sajtóanyagaiban leírták-e azt a szót, hogy "lincselés", úgy válaszolt: nem emlékszik pontosan, elképzelhető, hogy igen. De nem ezt tartja lényeges kérdésnek: ha a szó értelmét nézzük, az értelmező szótár, a magyar nyelv ebben a kérdésben egyértelmű: bármilyen szomorú tény, Olaszliszkán lincselés történt - fogalmazott Tóth Andrea. Lehet, hogy az RSK is leírta , de nem az a fontos, hogy hogyan játszunk a szavakkal, hanem az a fontos, ahogy az ember él, vagy visszaél a joggal, a nyelvvel és egy kisebbségi közösségnek a kiszolgáltatottságával. S én úgy látom, mintha ezzel a kártértési keresettel ez történne - mondta az RSK főszerkesztője.  Látszik a felkavart indulatokból, hogy ebből a kártérítési igényből nagyon sokan azt a következtetést vonhatják le: "Nem elég hogy gyilkoltak, még pénzt is akarnak." Ez lett a történet olvasata...

A sajtó felelősségéről

Tóth Andrea az eset tágabb összefüggéseiről is beszélt: mint mondta, a hatályos jog arra kötelezné a sajtót, hogy ne hozza nyilvánosságra a gyanúsítottak származását. Jelenleg az a gyakorlat, hogy csak a roma származású bűnelkövetők etnikai hovatartozásának van hírértéke. Nem hangzik el olyan, hogy Móron "fegyveres magyar bűnözők" kirabolták a bankot... Továbbá hol hallunk a bűnelkövető származásáról olyan esetekben, amikor mondjuk sváb a gyanúsított?

A sajtó felelősségére mutat rá az olaszliszkai bűncselekmény után történt négy gázolásos eset kezelése is: a sajtóban minden esetben megjelentek olyan állítások, hogy lincshangulat alakult ki. Tóth Andrea mind a négy helyen igyekezett kideríteni mi történt, és tapasztalatai alapján állítja: egyetlen esetben követte kiabálás a gázolásos esetet, a többiről valószínűleg soha nem adott volna hírt a sajtó. "Szimpla közlekedési balesetnek tekintették volna", ha nem lett volna az a hangulat, amely az olaszliszkai ügy után kialakult - mondta Tóth Andrea.

Az a tragikus helyzet, hogy a média ingerküszöbét a romákkal kapcsolatban csak olyan konfliktusos ügyek érik el, amelyekben a romákat tulajdonképpen "egzotikus állatként" mutathatják be.

Nagyon fontos kérésük ezért a cigány vezetőknek, hogy a romákról szóló beszámolóikban valódi súlyának és jelentőségének megfelelően kezeljék a konfliktusokat - így a most nyilvánosságra került kártérítési keresetet is.

A sajtó képes felerősíteni az etnikai konfliktusokat - és ebben az esetben sajnos ez történik - mondta a RSK szóvivője.

(forrás: Klubrádió)

Bejárat az olaszliszkai romatelepre
Bejárat az olaszliszkai romatelepre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.