Körverseny nagy hurokban, a támogatók kivonnák az eurómilliókat

Tiszta sportot akartak teremteni, a dopping száműzésére tett kísérlet azonban kudarcba fulladt. Amikor tavalyi Tour de France-on a legnagyobb német sztár, Jan Ullrich lebukott, csapata, a T-Mobile vezetői úgy döntöttek, hogy nem bújnak el a felelősség elől, s kampányt indítanak a "szerezés" ellen. Miközben az istálló aktivistái főként a fiatal versenyzőket igyekeztek távol tartani az EPO-tól, a tesztoszterontól és más tiltott készítményektől, a T-Mobile eurómilliókkal támogatta a korrupt és fertőzött rendszert.

Berlin

Ennek hamarosan vége, a bonni székhelyű Deutsche Telekom-konszernhez tartozó mobiltelefon-vállalat a Tour de France vasárnapi párizsi befutója után nagy valószínűséggel hátat fordít a profi kerékpársportnak. "A soron lévő szakaszokat még lefutjuk, bár a 2007-es Tour de France-nak már nincs semmilyen sportértéke. A jövő héten józanul elemezzük a történteket, és levonjuk a szükséges következtetéseket" - nyilatkozta Christian Frommert, a Deutsche Telekom sportkommunikációs főnöke.

A T-Mobile hitelessége amúgy is súlyos csorbát szenvedett, hiszen a magentaszínű istálló - sérülés miatt kiesett - versenyzőjéről, Patrik Sinkewitzről derült ki, hogy júniusi doppingellenőrzésének A próbája pozitív eredményt hozott. Ezt követően a Tour de France-ot hagyományosan közvetítő közszolgálati csatornák (ARD, ZDF) felfüggesztették a "Nagy Hurok" élő adását. A döntés nem aratott osztatlan sikert a német lapok körében sem. A közszolgálatiak helyett szemfülesen beugró Sat1 kereskedelmi csatorna botrányos színvonalú közvetítése viszont már kiverte a sajtónál a biztosítékot. "Persze, mit várhatunk egy adótól, amely a délutáni műsoridejét háziasszonyokra, nem pedig sportrajongókra hangolja" - olvashattuk egy újságkommentárban.

A másik német csapat, a Gerolsteiner vezetője már az Astana reménysége, a kazah Alekszandr Vinokurov lebukásakor azt mondta, hogy a kerékpársport a szakadék szélén imbolyog. Most még egy lépéssel tovább vagyunk - kommentálta a sárga trikós Michael Rasmussen "piros lapját" Hans-Michael Holzer. Az ötszörös Tour-győztes legenda, a belga Eddy Merckx szerint a kerékpársportnak jelenlegi állapotában "annyi", valami újnak kell jönnie.

De kivel? A T-Mobile-hoz hasonlóan az ásványvizeiről ismert Gerolsteiner is elzárja a pénzcsapot. A hirtelen szárnyakat kapó Vinokurov csapatáról, a svájci székhelyű, de kazah (állami) pénzekből finanszírozott Astanáról is azt hallani, hogy hamarosan lehúzza a redőnyt.

A profi mezőny is megosztott. Az önmagukat tisztességesnek hirdető nyolcak - hat francia és két német csapat - kedden demonstratív módon pár perccel később startoltak, mint a Rasmussen vezette élboly.

Az immár "Tour de Farce-nak", azaz vásári komédiának nevezett verseny rajtlistáját végigböngészve az esélyesek között csupa olyan van, akiket átláthatatlan szálak fűznek különböző szerkeverő csodadoktorokhoz, így az olasz Michele Ferrarihoz vagy a spanyol Eufemio Fuenteshez. A Tour igazgatója, a nyilatkozataiban sokszor naivnak tetsző Christian Prudhomme az Astanának nem akart rajtengedélyt adni, de a nemzetközi szövetség első embere, Pat McQuaid ragaszkodott hozzá: mindenki elindulhat, aki aláírta a - mai szemmel egy darab rongynál is kevesebbet érő - doppingellenes becsületkódexet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.