Tour minden határon

A szervezők alig várják, hogy véget érjen az idei, minden korábbinál botrányosabb Tour de France; szeretnének már túl lenni az egészen. Türelmetlenségük érthető, hiszen a francia körverseny aktuális eseményeivel immár többet foglalkoznak a rendőrségi hírekben, mint a sportműsorokban. Patrik Sinkewitz, Alekszandr Vinokurov és Cristian Moreni belebukott doppingpróbálkozásaiba, amelynek következtében mindhármat eltanácsolták a versenytől. Utóbbi kettő magával rántotta a komplett csapatát is: az Astana és a Cofidis testületileg visszalépett a Tourtól.

Tegnap aztán felrobbant az a bomba, amely már napok óta ketyegett: a Rabobank-csapat felfüggesztette legjobbja, a szerdáig az élen álló Michael Rasmussen versenyzési jogát; egyszerűbben mondva, a dán bringást visszaléptette a viadaltól. Ahhoz képest, hogy a dán szövetség elnöke néhány nappal korábban értetlenségét fejezte ki, amiért Rasmussen egyáltalán elindulhatott a Touron, kicsit megkésettnek tetszik a döntés. Jacob Bergsma, a holland klub szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy Rasmussen félrevezette őket. "Nem Mexikóban volt júniusban, ahogyan arról bennünket tájékoztatott" - mondta újságíróknak.

Újabb hazugság, ami tán föl sem tűnt volna, ha a korábbi kerékpáros, Davide Cassani - aki a RAI olasz televízió szakértője - nem látja a Dolomitokban edzeni Rasmussent, amikor az (saját állítása szerint) Közép-Amerikában tartózkodott. Theo de Rooynak, a Rabobank vezetőjének konkrét kérdésére a dán kerekes elismerte, hogy nem mondott igazat. Arra is némi késéssel derült fény, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség tavaly és az idén június 29-én, míg a Dán Doppingellenes Ügynökség április 6-án és június 21-én figyelmeztette Rasmussent: nem közölte tartózkodási helyét, így nem lehetett doppingellenőrzésnek alávetni.

A rendőrség az éjszaka ki akarta hallgatni a dánt, de már nem találta a szállodájában. "A jelenlegi helyzet bonyolult, a csapattársai egyelőre egyeztetnek, hogy ők maguk is visszalépjenek-e a versenytől" - mondta a Rabobank szóvivője.

Rasmussen dühösen reagált a kizárását követő médiaoffenzívára: "Elegem van. Tudom, hogy vége a karrieremnek, s ez óriási csapás a számomra. Fogalmam sincs, mihez kezdjek, kihez forduljak" - nyilatkozta a versenyző az Algemeen Dagblad című holland napilapnak.

A helyzet annyira kínos, hogy megszólalt Francois Fillon francia miniszterelnök is, aki szerint a Tour imázsa "súlyosan károsodott", ugyanakkor itt a lehetőség a sportág megtisztítására. A Liberation című újság keményebben fogalmaz: "A Tour meghalt, a szervezőknek azonnal le kell állítaniuk a viadalt. Kerekes parádéból vicckaraván lett. Ha a rendezők meg akarják menteni a sportágat, akkor néhány évre beszüntetik a viadalt, hogy kisöpörjék ezeket a drogossá vált versenyzőket."

Jean-Francois Lamour, korábbi francia sportminiszter, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) alelnöke minden eddiginél drasztikusabb lépést javasol: "A kerékpársportot törölni kell az olimpia műsorából!"

Rasmussen volt a negyvenedik (!) versenyző az eredetileg 189 tagú mezőnyben, aki ilyen-olyan (vagy még olyanabb) indokkal visszalépett az idei Tour de France-tól. A dán távozásával a sárga trikó is "eltűnt": a tegnapi, Pau és Castelsarrasin közötti, 188,5 km-es szakaszon senki nem - így a második helyről az elsőre előrelépő spanyol Alberto Contador sem - viselhette az éllovasnak járó mezt.

Rasmussen két szék között
Rasmussen két szék között
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.