Kánikula utáni növénymentés

A nyaralásról hazatérve növényeink helyett könnyen sárguló zombikat találhatunk. Az elmúlt hetek kánikulájában a mindennapi öntözés mellett is feladhatja néhány dédelgetett kedvencünk. Ilyenkor dönteni kell: megmenthető-e a növény, vagy egyszerűbb újat vásárolni.

 

 

 

A legnagyobb gondosság ellenére is előfordul, hogy a néhány hétre magára vagy az alkalmi locsolóra bízott növényt megviseli gazdája távolléte. A leggyakrabban az öntözés hiánya, annak rossz időzítése, esetenként a túlzott locsolás okozhat kezelhető, vagy a rosszabbik esetben végzetes problémát. Az is lehet, hogy a megbízott alkalmi öntöző egész idő alatt elhanyagolta a munkát, és csak a hazaérkezés előtt öntötte nyakon a növényeket.

Ha szembesülnek a bajjal, akkor előbb higgadtan fel kell állítani a diagnózist, s csak utána cselekedni. Még ha késő este térnek haza, akkor is érdemes azonnal hozzákezdeni a növényrevízióhoz, mert amelyik életben marad, az reggelre már jelzi szándékát.

Az alapos és rendszeres locsolás mellett is kókadhatnak a cserepesek. Ilyenkor nem a vízhiánytól, hanem épp a túlöntözéstől szenvednek. A gyökérzet, ha állandóan nedvességgel telített a föld, nem kap levegőt, és fuldoklik a növény. A túlöntözésre utal az is, ha a növény lombrendszerének belsejében egyes levelek - függetlenül helyüktől - elszáradnak. (A kevés víz levéljele, ha a levelek szélük felől befelé száradnak.). Ha a túlöntözés gyanúja felmerül, érdemes a növényt alaposan átvizsgálni. Ha a gyökérzet barna, és alsó része elhalt, akkor sikerrel végződő átültetéssel lehet megmenteni. Általában a földlabda alsó, szélső részei járnak pórul. Az elhalt részeket egy éles késsel ki kell vágni. A gyökérzet hamar regenerálódik. Az átültetéskor azonban arra ügyelni kell, hogy a talajhoz kevert műtrágya ne érintkezzen közvetlenül a megsebzett résszel. A vészátültetéskor jobb, ha nem a talajhoz kevernek műtrágyát, hanem tápoldatoznak.

Enyhe vízhiány esetén a növény lankadt levélzetével, szárrendszerével jelzi a szomjúságot. Ha még zöld, és próba alkalmával a levélnyelek nem pattannak le, akkor egy alapos zuhany segít. A kerti és balkonnövényeket esőztető fokozatra állított locsolóval kell először felfrissíteni. Ilyenkor nem ajánlott a bőséges, pláne hideg vizes nyakon öntés. A zuhany után néhány órával már alaposan meg lehet öntözni a cserepes vagy a szabadban álló növényt.

A kiszáradás következő fokozata, amikor a levelek egy része vagy egyes hajtások elpusztulnak. A laikus növénybarát mindig bízik abban, hogy a száradás helyrehozható. Sajnos ez néha nincs így. Ebben az esetben is végig kell játszani a zuhany és alapos öntözés fokozatokat.

Szélsőséges esetben előfordul a teljes kiszáradás. Az érzékenyebb, vízzel telt szárú szobanövények esetében, ha a segítség későn érkezik, már nincs menekvés. Azért soha nem árt próbálkozni, mert a szárban, gyökérnyakban lévő alvó vagy rejtett rügyekben még szunynyadhat annyi életerő, hogy kihajthatnak. A fás vagy fásodó szárú, sok elágazással bíró növények esetén nagyobb az életre lehelés esélye. Ilyenkor egy alapos vízfürdőre van szükség. Vízzel telt kádba, vödörbe kell meríteni a bajba jutottat. Ezután cserépalátét nélkül kell hagyni, hogy a felesleges víz elfolyjon. Érdemes néhány napig ismételni a fürdetést. Közben az elszáradt részeket éles késsel vagy metszőollóval el kell távolítani. Az ágak hajlatában, a korábbi levélnyelek indulópontjain, a gyökérnyakból előtörhetnek a rügyekből hajtások, levelek. Egy-két hetet érdemes kísérletezni. Ha a növény életre kel, akkor szolid, féladagos tápoldatozással kell neki segítni.

A növények szempontjából egy-egy ilyen rosszul végződő nyaralás tanulságait le kell vonni, s ezért fontos, hogy a lakás, balkon vagy a kert értékesebb növényeinek kiválasztásakor igényeiket és lehetőségeiket összhangba hozzák.

Van, hogy a kerti sövények, magányosan álló cserjék, fák vagy örökzöldek hajtásai, ágrészei is elszáradtak a nagy melegben. Ilyenkor zöldválogatást, nyári metszést kell végrehajtani. Ha a növény amúgy egészséges, és a továbbiakban megfelelő a tápanyagellátása, akkor kipótolja a hiányt.

A jövő héten a kerti kampánymunkákról írunk.

Az amerikaiak már edzőt fogadnak a kertészkedéshez

 

A sportéletből kölcsönzött coach (edző, vezető) kifejezés mind nagyobb karriert fut be az Egyesült Államokban: ma már mindennapos a life-coach, aki életvezetési tanácsadóként működik akár a magánéletben, akár az üzleti életben, egyéni recepteket dolgozva ki ügyfelei problémáinak megoldására. Van házassági és szakmai coach is. A legújabb közülük a kertészeti coach vagy "kertedző", aki kertművelőknek ad eligazítást.

Kirra Jarratt, egy fiatal washingtoni ügyvédnő házat vásárolt, és nem tudta, mit csináljon a hozzá tartozó sáros földdarabbal. Ahelyett, hogy tájkertészt fogadott volna fel, aki 2500 dollárt (448 ezer forint) kért volna azért, hogy kertet tervezzen a ház mellé, Susan Harris kertcoach szolgálatait vette igénybe, aki már három éve látja el tanácsokkal. - Több mint húsz éve kertészkedem, és akkor kezdtem tanácsadással foglalkozni, amikor rájöttem, milyen hasznosak lehetnek az emberek számára egy tapasztalt kertész ötletei - mondta el Harris. A kertedző egy lapban is kertészeti rovatot vezet, ezenkívül internetes portálja is van. 75 dolláros órabérért (egy life-coachnál ez 200 dollár) a kertcoach kiválasztja a szükséges növényeket, kidolgozza a kertápolási naptárat, tanácsokat ad az új veteményeket illetően, és arra vonatkozólag is, hogyan lehet műtrágya helyett szerves trágya alkalmazásával művelni a kertet. Kirra Jarratt elragadtatva számolt be arról, hogy Harris vele együtt trappolt a sárban - a kertcoach segítségével a nyomorúságos parcellából gyönyörűséges japánkertet varázsolt. A vegyszerekkel és sűrű öntözéssel szuperzölden tartott pázsit korszaka az éghajlat melegedésével kezd leáldozni az USA-ban, és ezért mind többen veszik igénybe a környezetbarátabb kertekért kardoskodó kertedzők tanácsait. (MTI)

Az angol muskátlit naponta kell locsolni, ha elhanyagoljuk, azonnal büntet
Az angol muskátlit naponta kell locsolni, ha elhanyagoljuk, azonnal büntet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.