Az Emberi Jogok Európai Bírósága megbüntette Oroszországot

Az Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezte csütörtökön Oroszországot, hogy fizessen ki körülbelül 300 ezer euró kártérítést feltehetőleg orosz katonák által megölt csecsenföldi polgári lakosok hozzátartozóinak.

Két ilyen ügyben hozott döntést csütörtökön a strasbourgi bírói testület. Az egyikben öt csecsenföldi felperes kérte a kártérítés megállapítását. Állításuk szerint orosz katonák ölték meg 11 hozzátartozójukat 2000. február 5-én a Groznij melletti Novije Aldiben. Panaszuk szerint az orosz hatóságok nem vizsgálták ki tisztességesen az ügyet.

Médiajelentések és társadalmi csoportok adatai szerint legalább hatvan civilt öltek meg azon a napon Novije Aldiben.

A bíróság döntésének indoklása szerint az orosz hatóságok több tekintetben is megsértették a panaszosok és meggyilkolt hozzátartozóik emberi jogait. Megsértették az élethez való jogot, semmibe vették az embertelen, megalázó bánásmódra vonatkozó tiltást, valamint a panaszosoknak azt a jogát, hogy panaszukra érdemi választ kapjanak a hatóságoktól tisztességes és hatékony vizsgálat nyomán.

A bírák 163 ezer eurót ítéltek meg az öt panaszosnak erkölcsi káruk és az üggyel kapcsolatos költségeik megtérítésére.

A másik ügyben 130 ezer eurót ítéltek meg az Európai Tanács strasbourgi bírái három további csecsenföldi lakosnak hasonló indoklással. A három felperes két hozzátartozóját orosz katonák vették őrizetbe 2000-ben Gehi településen, majd kevéssel később a panaszosok megtalálták e két hozzátartozó holttestét.

A tetemeken talált sérülések egyértelművé tették, hogy a két ember erőszakos halált halt. A család ebben az esetben is hiába tett panaszt, az orosz hatóságok eredménytelenül zárták le az ügyet.

"Az orosz állam felelős a szóban forgó személyek haláláért" - áll az ítéletek indoklásában. Az orosz hatóságok nem adtak elfogadható magyarázatot a történtekre, az orosz igazságszolgáltatási szervek többszöri kérésre sem vizsgálták meg alaposan e halálesetek hátterét.

Az orosz államügyészség elképesztő tehetetlensége ezekben az ügyekben azt sejteti, hogy szándékos tehetetlenségről, az ilyen gyilkosságok eltűréséről van szó - állapították meg a strasbourgi bírák.


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.